Huurders verduurzamen de bestaande woningvoorraad

08 mei 2014

Huurders in Amsterdam Oost zijn het afgelopen jaar steeds actiever geworden met energiebesparing. Bij het Wijksteunpunt Wonen Oost (WSWonen Oost) melden steeds meer huurders zich voor ondersteuning bij energiebesparing. Meerdere bewonersgroepen uit grote complexen en tientallen individuele huurders worden ondersteund bij het aanvragen van dubbel glas, een zuinige CV ketel of zonnepanelen. Bij corporaties hebben huurders sneller succes dan bij particuliere verhuurders. Ondanks de huurdersinitiatieven verloopt de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad traag. Dat vormt een bedreiging voor de doelstelling uit het Energieakkoord.

Huurders in Nederland kunnen de verhuurder verzoeken de woningen te isoleren mits zij bereid zijn daar een redelijke huurverhoging voor te accepteren. Verhuurders mogen wettelijk gezien zo’n aanbod niet zomaar weigeren. Zo kan dubbel glas al worden aangebracht tegen een maandelijkse huurverhoging tussen de tien en twintig euro en het vervangen van een oude CV ketel voor een zuinige HR ketel kan vaak al voor een tientje. De huurverhogingen worden al snel terugverdiend op de energierekening.

Particuliere verhuurders blijven achter
Voor huurders van corporaties is het eenvoudiger om de verhuurder te bewegen om de woning te isoleren dan bij particuliere verhuurders. Een van de eerste bewonersinitiatieven die het wijksteunpunt ondersteunde aan de Tweede Oosterparkstraat, een complex met 80 sociale huurwoningen van corporatie De Key heeft succes behaald. Dankzij de medewerking van De Key worden komende weken alle enkel glas ramen vervangen door isolerend dubbel glas. Bij particulieren verloopt dit moeizamer. In Watergraafsmeer, een van de slechtst geïsoleerde wijken van de stad met veel particuliere huurwoningen is dat een groot probleem. “Wij zien steeds vaker dat huurders het zat zijn om veel energiekosten te betalen voor een slecht geïsoleerde huurwoning. In Watergraafsmeer alleen al zijn wij meer dan 500 slecht geïsoleerde particuliere huurwoningen op het spoor, aldus Jeroen Koster van WSWonen Oost”.

Doelstellingen Energieakkoord onrealistisch voor Oost
Ondanks dat veel huurders willen besparen is WSWonen Oost sceptisch over het halen van de doelen uit het vorig jaar afgesloten Energieakkoord. In het Energieakkoord is afgesproken dat alle huurwoningen van de corporaties in 2020 gemiddeld het energielabel B en 80% van de woningen van particuliere verhuurders het label C moeten hebben. “De doelstellingen uit het Energieakkoord zijn in het huidige tempo absoluut onrealistisch voor Amsterdam Oost. Gelukkig mag een verhuurder een isolatieverzoek wettelijk gezien niet weigeren, anders duurt het nog langer om de woningvoorraad te verduurzamen, aldus Jeroen Koster”.

In totaal ondersteunt WSWonen Oost zo’n 300 huishoudens met energiebesparing. Alleen in 2014 zijn er al 130 isolatieverzoeken verzonden aan verhuurders. De ondersteuning bij energiebesparing voor huurders in Oost wordt gefinancierd door stadsdeel Oost. Niet alleen in Oost worden huurders ondersteund bij energiebesparing. In alle stadsdelen helpen de wijksteunpunten huurders met energiebesparing. Zie de contactgegevens van het wijksteunpunt in uw stadsdeel op deze site.

(Dit is een persbericht verzonden op 8 mei 2014 door Wijksteunpunt Wonen Oost)

Artikel delen:

!WOON