Lage inkomens welkom in nieuwbouw De Titaan

06 januari 2015

In het middengebied van de Kolenkitbuurt, Amsterdam West, werkt Eigen Haard aan een indrukwekkend plan om haar bezit te vernieuwen. De huidige zes woonblokken zullen in 3 fases worden gesloopt en op deze plek zal nieuwbouw verrijzen. Het plan voorziet niet alleen in transformatie van de bebouwde omgeving: ook de bevolkingssamenstelling zal moeten veranderen. De nieuwbouw is er dan ook mede op gericht een meer welvarende bevolking vanuit de binnenstad te trekken.

Om dat te bewerkstelligen is een indrukwekkend nieuwbouwplan gemaakt, waar voor ’s lands beste stedenbouwers en architecten zijn aangetrokken. Zoals Sjoerd Soeters, bekend van het veel geprezen Java-eiland. Het plan voorziet in prachtige, ruime woningen. Een deel van de huidige autostraten wordt ingewisseld voor charmante wandelstraatjes. De nieuwe bewoners komen dan ook in een aantrekkelijke woonomgeving terecht. Er is echter ook besloten dat slechts de helft van de oorspronkelijke bewoners mag terugkomen in de buurt. En degenen die mogen terugkomen zullen een nieuwe huurprijs van ruim € 700,- moeten betalen. Dat is veel te hoog voor bewoners met een laag inkomen. Dat zou betekenen dat iedereen met een laag inkomen de buurt uit zou moeten.

De bewoners van de eerste fase van de aanpak zullen eind januari 2015 al kunnen verhuizen naar het als eerst opgeleverde nieuwbouwcomplex De Titaan. Er dreigde een potentieel rampzalige situatie als er niets aan de nieuwe huurprijzen zou worden gedaan. Maar liefst twee derde van de bewoners kon de nieuwe huurprijs niet betalen. Bewoners en bewonerscommissie zijn in actie gekomen en hebben handtekeningenacties gehouden en brandbrieven gestuurd naar de directie van Eigen Haard. Die volharde in eerste instantie in haar standpunt om de huurprijs niet af te toppen.  Maar vlak voor kerst kreeg de door het Wijksteunpunt Wonen ondersteunde bewonerscommissie tot haar vreugde te horen dat de huurprijzen voor de bewoners die dit echt niet kunnen betalen tóch zullen worden teruggebracht naar de aftoppingsgrens van € 556,- respectievelijk € 596,-. Dit betekent dat ook de minder draagkrachtige bewoners van fase 1 kunnen terugkeren en profiteren van de vernieuwing van hun buurt. Het Wijksteunpunt Wonen feliciteert de bewoners met dit behaalde resultaat!

Er staat de bewonerscommissie echter nog een flinke opgave te wachten, want Eigen Haard gaf tegelijkertijd aan dat de huren voor de terugkerende bewoners van fase 2 en 3 niet afgetopt zullen worden. Dit verhaal wordt dus beslist nog vervolgd.

 

Artikel delen:

!WOON