Rechter pakt huisjesmelker aan

07 januari 2015

Bewoners winnen rechtszaak tegen beruchte huisjesmelker. Verhuurder moet nu het pand Heathrowstraat 3-5 op straffe van een dwangsom opknappen zodat het voldoet aan het bouwbesluit.

Transformatie leeg kantoor Heathrowstraat 3-5

In de zomer van 2014 heeft exploitant Nahuys BV het oude en al lang leegstaande kantoor nabij Station Sloterdijk getransformeerd naar 50 studio’s. Een prima ontwikkeling. In het bestemmingsplan van Sloterdijk was recent opgenomen dat zulke oude kantoren ook gebruikt kunnen worden voor zogenaamde ‘extended stay’; dat is een vorm van wonen voor een periode tussen één week en 12 maanden. De exploitant, de heer Marcel van Hooijdonk van Nahuys BV, verhuurde deze 50 studio’s vanaf september 2014 aan ca. 60 voornamelijk jonge expats. Anderhalve maand later stonden ze allemaal op straat.

Verhuurder Van Hooijdonk nam het namelijk niet zo nauw met de brandveiligheidseisen waarop de gemeente het pand op 12 november per onmiddellijke ingang sloot. Het pand had eigenlijk nooit verhuurd mogen worden omdat Nahuys BV niet in het bezit van een gebruiksvergunning was. Tijdens controle door de Brandweer schrok men van wat ze aantroffen: een enorm brandgevaarlijk pand. Eind november publiceerde het Parool een groot artikel over deze kwestie.

Brandgevaar

Op 12 november kwamen de huurders ’s avonds thuis en troffen een briefje op de deur aan: zij mochten het pand niet meer betreden en ze konden een bed krijgen op een slaapzaal in een hostel in Nieuw-West. Terwijl de bewoners in de Heathrowstraat beschikten over een zelfstandige wooneenheid, werd hun nieuwe huisvesting voor de komende maanden een slaapzaal met stapelbedden. In het weekend lagen er soms nog toeristen in dezelfde kamer. Verhuurder Van Hooijdonk, die in oktober 2014 een soortgelijk geval had met een brandgevaarlijk pand Utrecht waarbij bijna 100 studenten op straat kwamen te staan, nam verder geen enkele verantwoordelijkheid.

Rechtszaak gewonnen

In december 2014 besloten enkele bewoners, ondersteund door het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, een rechtszaak te starten tegen hun verhuurder Nahuys. De inzet: schadevergoeding voor alle extra kosten die ze nu noodgedwongen moeten maken en een snelle, veilige oplevering van het pand. Op 5 januari deed de Rechtbank Amsterdam uitspraak: de huurders hebben recht op een maandelijks bedrag gelijk aan de huurpenningen van Nahuys, verhuurder Nahuys moet binnen zes weken passende vervangende woonruimte aanbieden én moet binnen zes weken het pand hebben verbouwd zodat het aan alle bouwkundige eisen voldoet, op straffe van een dwangsom bij niet nakoming.

Hotel?

Nahuys probeerde nog aan te voeren dat de bewoners geen rechten hadden omdat het zou gaan om hotelgebruik, ze hadden een zogenaamd ‘hotel reservation agreement’ dat diende als huurcontract. Dat zien we overigens vaker de laatste tijd, dat een verhuurder een woning verhuurd onder het mom van hotelfunctie, dan heeft de huurder namelijk geen huur(prijs)bescherming. De Rechtbank oordeelde dat in dit geval dat hoewel boven de overeenkomst stond dat het zou gaan om een hotel, er toch gewoon sprake is van een huurovereenkomst van zelfstandige woonruimte. Daarmee is een belangrijke stag tegen Nahuys gewonnen: de bewoners hebben daardoor wél huurrechten. Lees het hele vonnis.

Wie is Marcel van Hooijdonk?

In Amsterdam is deze verhuurder (nog) niet zo bekend, hoewel hij hier ook aan de weg begint te timmeren. Vooral in de regio Breda en Utrecht heeft hij al een flinke reputatie opgebouwd. Zo stond hij vorig jaar voor de strafrechter in Utrecht wegens bedreigen van huurders. Bij enkele van zijn huurders, die een procedure bij de huurcommissie waren begonnen, werden de ramen ingegooid, kabels doorgesneden en boterzuur naar binnen gegooid.

Lees en kijk meer:

“Strafzaak tegen beruchte Utrechtse huisbaas” 22 januari 2014

“Studenten Wittevrouwensingel claimen € 15000 van intimiderende huisbaas” 28 februari 2014

“Beruchte huisbaas en huurders opnieuw in de clinch” 1 juli 2014

“Geplaagde huurders krijgen gelijk van rechter” 15 juli 2014

“Huisjesmelker in Utrecht weigert huur te verlagen” Kassa TV 10 januari 2015

 

In Amsterdam realiseert een ander bedrijf van Van Hooijdonk nieuwe woningen in een andere oud kantoor aan de Tourniairestraat 1-3.

 

 

 

Artikel delen:

!WOON