Volgende stap in wooncarrière dankzij een ‘indeplaatsstelling’

09 maart 2015

Door de jaren verandert je woonbehoefte. Zo kan een woning niet meer geschikt zijn omdat traplopen steeds moeizamer gaat of wordt een woning te klein door gezinsuitbreiding. De familie Van Essen-Westerveld en mevrouw Berkhout hebben dankzij een ‘indeplaatsstelling’ elkaars woningen; een 3-kamer woning met lift en een grote 4-kamer woning kunnen ruilen met behoud van huurprijs en huurcontract. Een prima ontwikkeling zou je zeggen? In de praktijk blijkt dit erg moeizaam te gaan.

Aangeboden: woning met lift
Begin 2014 heeft de familie Van Essen-Westerveld een kaartje opgehangen in de lokale supermarkt met een oproep voor een woningruil. De familie biedt een 3-kamer woning met lift aan de Sumatrakade. Mevrouw Berkhout (63) reageerde op het aanbod. Haar 4-kamer woning aan de Feike de Boerlaan is voor haar alleen erg groot, maar vooral de trap die vanaf de begane grond naar de tweede etage loopt wordt met de jaren een steeds groter obstakel. Met oog op de toekomst wil zij graag een woning die met een lift toegankelijk is.

Gezocht: 4-kamer woning
De familie Van Essen-Westerveld is een gezin met 3 kinderen. De 4-kamer woning aan de Feike de Boerlaan is om de hoek van de oude woning en geschikt voor een groot gezin. De huurprijzen van beide woningen zijn ook nog eens vergelijkbaar. Aangezien beide huurders een goede reden hebben voor de woningruil en allebei de woning huren van Eigen Haard, gaan zij er vanuit dat een woningruil dan ook snel geregeld kan worden. Tegen hun verwachting in blijkt het een moeizaam proces te worden.

Woningruilen tegen geliberaliseerde huurprijs
Eigen Haard laat in eerste instantie weten alleen akkoord te gaan als huurders een hogere huurprijs willen accepteren. Zo moest voor de woning in de Feike de Boerlaan in plaats van €550,- euro €900,- euro per maand betaald worden en voor de Sumatrakade in plaats van €580,- euro €1050,- euro per maand betaald worden. De woningruil dreigde niet door te gaan omdat de bewoners deze huurprijzen niet kunnen betalen. Uiteindelijk hebben de huurders voor ondersteuning aangeklopt bij het Wijksteunpunt Wonen Oost (WSWonen Oost).

Het aanvragen van een ‘indeplaatsstelling’
Wanneer een woningruil door één of allebei de verhuurders afgewezen worden, of wil één van de verhuurders (of allebei) de huur van de woning dusdanig verhogen dat de huur niet meer op te brengen is voor u en/of de ruilpartner, dan bestaat de mogelijkheid om via een rechtszaak een ‘indeplaatsstelling’ te vragen. Indien u een zwaarwegend belang heeft kan de rechter deze ‘indeplaatsstelling’ toewijzen. Hierbij neemt u het huurcontract en de huurprijs van de woning van de ruilpartner over zonder dat hier wijzigingen aan aangebracht mogen worden.

familie2
familie1

(Mevrouw Berkhout en de familie Van Essen-Westerveld in hun nieuwe woningen.)

Dagvaarding leidt tot instemming Eigen Haard
WSWonen Oost heeft dankzij het Emil Blaauw Proceskostenfonds de huurders doorverwezen naar Marco Zweers van Advocatenkantoor de Binnenstad voor het aanvragen van een ‘indeplaatsstelling’. Tot een zitting is het niet gekomen omdat Eigen Haard na de dagvaarding alsnog akkoord is gegaan. In december vorig jaar zijn de huurders verhuisd. “Ik ben er nog iedere dag hartstikke blij mee”, aldus mevrouw Berkhout. “Omdat onze nieuwe woning in dezelfde buurt is heb ik zelfs ons parkeervergunning niet opnieuw hoeven aan te vragen”, aldus de familie Van Essen-Westerveld.

Steeds vaker succes met ‘indeplaatsstelling’
Zowel Marco Zweers van Advocatenkantoor de Binnenstad als Harmen Meijerink van Hemony Advocaten geven aan dat zij jaarlijks een flink aantal huurders helpen met een ‘indeplaatsstelling’. “Wanneer een huurder een zwaarwegend belang heeft bij verhuizen gaan verhuurders na een dagvaarding bijna altijd akkoord met een ‘indeplaatsstelling’. Zelden komt het tot een zitting”, aldus Harmen Meijerink. Volgens Marco Zweers hoeven huurders dus niet akkoord te gaan met een hogere huurprijs mits zij een zwaarwegend belang hebben bij de woningruil.

Welke redenen vallen onder zwaarwegend belang?
Volgens Harmen Meijerink en Marco Zweers is er in de volgende situaties sprake van een zwaarwegend belang:
– inkomensdaling door werkloosheid of echtscheiding;
– slechte toegankelijkheid omdat een huurder slecht ter been is geworden;
– de woning te klein is geworden door gezinsuitbreiding of te groot is geworden doordat kinderen uit huis gaan.
Er zijn nog tal van andere redenen. Neem voor meer informatie contact op met het wijksteunpunt bij u in de buurt.

Wijksteunpunten Wonen helpen bij ‘indeplaatsstelling’
Jeroen Koster – coordinator WSWonen Oost: “Het is jammer dat een dagvaarding nog steeds nodig is bij het regelen van een ‘indeplaatsstelling’. In het geval van de familie Van Essen-Westerveld en mevrouw Berkhout verandert er voor Eigen Haard eigenlijk niets, behalve dat twee huurders nu erg tevreden zijn. Hopelijk gaan corporaties in de toekomst ruimhartiger en soepeler om met verzoeken voor een ‘indeplaatsstelling’. Alle Amsterdamse huurders zijn tot die tijd welkom op onze inloopspreekuren voor advies en ondersteuning”.

————————————————————————————————————————————-
Toelichting op het artikel:

– Zie voor meer informatie de Informatiefolder over ‘Woningruil / Indeplaatsstelling’.
– Het Emil Blaauw Proceskostenfonds is voor huurders uit Amsterdam. In de zaken sinds 2002 waar een uitkomst van bekend is, is 62% gewonnen en 13% verloren. In 13% is de zaak op een schikking uitgedraaid en in 11% van de gevallen is de zaak door de initiatiefnemer ingetrokken. Lees meer over de resultaten in het jaarverslag van 2013.

(Voor vragen over dit artikel kunt u contact opnemen via oost@wswonen.nl of 020-4620330.)

Artikel delen:

!WOON