Friendscontracten: zoveelste vorm uitponding?

03 mei 2016

Er is de laatste jaren in de stad veel politieke aandacht voor het ontbreken van woningen voor de middeninkomens. Recente wet- en beleidswijzigingen zijn vaak gericht op het vergroten van de vijver aan woningen met een huur tussen de € 710,- en € 1000,- in de maand. Ook de zogenaamde friends contracten, waarbij een aantal vrienden gezamenlijk een woning huren, moeten bijdragen aan de vergroting van mogelijkheden voor middeninkomens in de stad.

Maar zoals veel van de recente veranderingen in wetten en beleid, zorgen ook de friendscontracten voor flinke prijsopdrijvingen. En regelmatig zijn het de woningcorporaties die – ondanks hun sociale taak – gretig gebruik maken van de vrijgegeven regels. Neem de aanbieding van Eigen Haard in Oud West: Voor € 1476,- in de maand (incl. servicekosten) krijgen twee friends een 3-kamerappartementje in de Schoolstraat, een straat die tot een aantal jaar geleden voor 100% uit sociale huurwoningen bestond. De ene friend heeft daarvoor een slaapkamer van 9 m2, de andere friend met meer geluk krijgt daarvoor 13 m2. Daarbij is er een woonkamer die ze samen kunnen delen.

Een kleine rekensom leert dat ze € 738,- per persoon per maand betalen voor de woning. Daar bovenop komen uiteraard nog andere woonlasten als gas, water, licht en de gemeentelijke belastingen. Welke friends dit nog kunnen betalen is ons niet helemaal duidelijk. Niet degenen met een middeninkomen in ieder geval. En dat ziet Eigen Haard ook in. Ze heeft dan ook als eis aan de twee friends dat ze gezamenlijk een minimum jaarinkomen van € 71.250,- per jaar hebben, tot maximaal € 100.000,-. Een Twee persoonshuishouden met een dergelijk inkomen kan in ieder geval geen middeninkomen genoemd worden. Een kleine blik bij de gemiddelde hypotheekverstrekker leert dat je met een dergelijk inkomen tussen de € 365.000 en € 535.000 zou kunnen lenen. Daar zou je zelfs in Oud West een riant huis voor kunnen kopen…

 

Artikel delen:

!WOON