Huurverhoging 2016: bespaar op uw woonlasten

03 mei 2016

Deze dagen ontvangen bijna 300.000 Amsterdamse huishoudens een voorstel huurverhoging. Met de huurverhogingscheck op www.huurverhoging.nl weten huurders snel of de huurverhoging terecht is. Dit is ook dé periode om te kijken naar onderhoudsklachten en mogelijkheden om de stookkosten te verlagen. Voor eigenaar-bewoners is een goed werkende VvE ook belangrijk om grip te hebben op de woonlasten. U leest alles hierover in het Woonlastenmagazine met veel nuttige informatie voor Amsterdammers om hun woonlasten in de hand te houden. Deze dagen valt dit magazine bij de meeste Amsterdammers in de bus.

De huurverhoging mag voor het vierde jaar tenminste anderhalf procent meer zijn dan inflatie. De meeste huurders ontvangen een voorstel van 2,1% verhoging, terwijl de inflatie op 0,6% ligt. Huishoudens met een wat hoger (gezamenlijk) inkomen ontvangen een voorstel van 2,6% of 4,6% verhoging, vergezeld van een verklaring van de Belastingdienst over het inkomen. Veel huurders hebben hier vragen over. Soms zijn voorstellen gebaseerd op onjuiste of verouderde informatie. De regelgeving kent veel uitzonderingen en is ingewikkeld, ook voor verhuurders.

  • recent verhuurde woningen zitten meestal al op de wettelijk maximale huur. Dan is de maximale huurverhoging 0,6%. Toch vragen verhuurders vaak meer.
  • onderhoudsgebreken kunnen leiden tot huurbevriezing, maar dan moeten ze wel voor 1 juli zijn gemeld en in een aparte procedure worden aangekaart;
  • als het inkomen sinds 2013 is gedaald of een lid van het huishouden is vertrokken kan een lager percentage gelden. Soms is het zelfs mogelijk de huurverhoging van 2014 en 2015 gedeeltelijk terug te draaien;

Het is dus belangrijk het voorstel goed te controleren. In een aantal gevallen kan succesvol bezwaar gemaakt worden. Dat is extra van belang als de huur boven de huurtoeslaggrens komt, want dan verliezen huurders soms de mogelijkheid om bij terugval van inkomen een beroep te doen op huurtoeslag. Amsterdamse woningcorporaties bieden voor deze situatie overigens een oplossing.

De Wijksteunpunten Wonen organiseren de komende weken veel extra spreekuren om aan de vraag van huurders tegemoet te komen. Een overzicht daarvan is te vinden in het Woonlastenmagazine dat deze weken in geheel vernieuwd formaat huis-aan-huis is bezorgd in Amsterdam. Bewoners vinden in dit magazine informatie over huurverhoging, mogelijkheden om energie te besparen en nog veel meer. Op de speciale website www.huurverhoging.nl is een online check en uitvoerige informatie te vinden.

Artikel delen:

!WOON