Global Housing vraagt nog steeds onterecht bemiddelingskosten

28 juli 2016

Op 11 april 2016 kopte Het Parool “Nog steeds onduidelijkheid over kosten huurbemiddelaar”. Van onduidelijkheid is (en was) echter geen sprake, zo blijkt uit de uitspraak die Rechtbank Amsterdam op 31 mei jl. in deze zaak deed. Daarin werd bepaald dat woningbemiddelaar Daan Driessen, opererend onder de naam Global Housing, huurder Talitha Snel de onterecht betaalde bemiddelingskosten (€ 1.252,35) moet terugbetalen. Global Housing, dat ook veel woningen verhuurt aan woningdelers, werkte namelijk in opdracht van de verhuurder.

In twee andere zaken die huurders tegen Global Housing hadden aangespannen kwam de rechter op 18 april en 6 mei tot vergelijkbare uitspraken. De bemiddelaar werd veroordeeld om de huurders elk € 1.633,50 terug te betalen. In alle drie de zaken kwam daar nog de wettelijke rente bovenop, ook werd de bemiddelaar veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Global Housing is in beroep gegaan tegen bovengenoemde uitspraken. Het is echter de vraag of zij daar succes mee zullen hebben. In de drie uitspraken werd door de rechters verwezen naar het vonnis van de Hoge Raad (16 oktober 2015) waarin in nog een keer duidelijk werd bepaald dat het berekenen van bemiddelingskosten aan huurders alleen is toegestaan als de bemiddelaar niet voor de verhuurder werkt. Dat doet Global Housing wel, woonruimte wordt door hen in opdracht van de verhuurder aangeboden en verhuurd.

De laatste tijd hebben meerdere huurders die onterecht bemiddelingskosten aan Global Housing betaalden zich bij ons gemeld. Begin juni verzochten wij Global Housing namens een huurder om terugbetaling van de bemiddelingskosten. Deze huurder had eind februari gereageerd op een Facebook advertentie van Diederik Vegter (werkzaam bij Global Housing) waarin woonruimte werd aangeboden. Om de woning te kunnen huren moest zij € 1.512,50 bemiddelingskosten betalen. Huurder vertelde ons dat dat contant kon (zonder BTW) of op de bankrekening van Global Housing (met BTW) .

Global Housing reageerde afwijzend op het terugbetalingsverzoek. Men stelt zich op het standpunt ‘aanhuurmakelaar’ te zijn en dat zij daarom terecht bemiddelingskosten aan huurders mogen vragen. Ook uit informatie op hun website en Facebookpagina zou moeten blijken dat dit ‘verdienmodel’ nog steeds gerechtvaardigd is. Dit terwijl de uitspraken van de Hoge Raad en de Rechtbank Amsterdam niets aan duidelijkheid te wensen overlaten. Desondanks gaat Global Housing gewoon door met het onterecht berekenen van bemiddelingskosten aan huurders.

Nadat Global Housing afwijzend reageerde op het terugbetalingsverzoek hebben wij deze huurder verwezen naar de jurist die in bovenstaande rechtszaken namens de huurders optrad. Er lopen momenteel vier terugvorderingszaken tegen Global Housing, dat worden er mogelijk nog meer. Als je ook wilt proberen om je bemiddelingskosten terug te vorderen ga dan naar een kantoor van   !WOON in jouw buurt of neem contact op met het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.

Update 5 september 2017: Huurders winnen hoger beroep van woningbemiddelaar Global Housing”

Artikel delen:

!WOON