Huurders winnen hoger beroep van woningbemiddelaar Global Housing

05 september 2017

In april en mei 2016 bepaalde de kantonrechter dat woningbemiddelingsbureau Global Housing in drie door huurders aangespannen zaken de bemiddelingskosten moest terugbetalen.* Het ging toen om bedragen variërend van €1.252,35 tot € 1.633,50 die de huurders bij het huren van hun woonruimte onterecht hadden betaald. Tegen deze uitspraken ging Daan Driessen van Global Housing in hoger beroep (één zaak werd direct door de huurder gewonnen omdat het totale bedrag lager was dan € 1.750,-). Hij eiste ‘vernietiging’ van de uitspraken omdat de huurders terecht bemiddelingskosten zouden hebben betaald. Het gerechtshof ging daar niet in mee, zo blijkt uit hun uitspraken van 29 augustus jl., en dat is goed nieuws voor deze huurders.

Maar niet alleen voor hen, dit is ook goed nieuws voor andere huurders die onterecht bemiddelingskosten betaalden. Het is namelijk de eerste keer dat het gerechtshof over dit onderwerp uitspraak doet. Dat die in het voordeel van de huurders zijn uitgevallen betekent dat de op 1 juli 2016 aangescherpte wetgeving (en een eerdere uitspraak van de Hoge Raad) over bemiddelingskosten goed is dichtgetimmerd. Er lijkt bij een aantal woningbemiddelaars nog het idee te bestaan dat als je maar een slimme constructie bedenkt je bij huurders nog steeds bemiddelingskosten in rekening kunt brengen. Uit de uitspraken van het gerechtshof blijkt echter dat dit idee een illusie is.

Overigens zijn dit niet de enige zaken die tegen bemiddelaar Global Housing lopen of hebben gelopen. Momenteel dienen er nog een aantal procedures bij de kantonrechter, in andere zaken werden de bemiddelingskosten na het uitbrengen van een dagvaarding terugbetaald zodat de procedures konden worden gestopt. In de afgelopen maanden hebben zich weer enkele huurders bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag gemeld die bemiddelingskosten aan Global Housing hebben betaald.

Dat je als huurder bij het huren van woonruimte meestal geen bemiddelingskosten hoort te betalen is inmiddels bij veel huurders en bemiddelingsbureaus wel bekend. Toch zijn er nog steeds een behoorlijk aantal bemiddelaars die onterecht kosten in rekening brengen. Vaak worden deze kosten bemiddelingskosten genoemd, maar we zien ook andere benamingen zoals courtage, administratiekosten, agency fee en contractskosten voorbij komen.

Denk je dat jou onterecht kosten worden gevraagd bij het huren van woonruimte of heb je al bemiddelingskosten betaald en wil je die terug? Neem dan contact op met een vestiging van !WOON in jouw buurt (020 5230 130, www.wooninfo.nl) of met het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag. Meer informatie over bemiddelingskosten vindt je onderaan deze blog.

* Op 5 december 2016 deed de Rechtbank Amsterdam een vergelijkbare uitspraak in een door huurders tegen Global Housing gestarte terugvorderingsprocedure.

 

— UPDATE 22 september 2017 —

Het Parool berichtte 21 september 2017 over deze zaak in het artikel Huurbemiddelaar moet huurder terugbetalen

De uitspraken zijn vandaag op www.rechtspraak.nl geplaatst:

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHAMS:2017:3494

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHAMS:2017:3493

 


 

Lees ook:

https://www.wooninfo.nl/vraagbaak/huren/start-huur/

https://www.wooninfo.nl/nieuws/2015/11/eindelijk-einde-aan-oneerlijke-bemiddelingskosten/

Artikel delen:

!WOON