!WOON maakt Slim Energiedisplay in Nederland mogelijk

09 oktober 2017

!WOON werkt samen met een aantal bewonersorganisaties en gemeenten aan de introductie van een Slim Energiedisplay. Steeds meer huishoudens hebben een Slimme Meter. Deze Slimme Meter hangt in de meterkast en is als je er niets mee doet nauwelijks nuttiger dan de klassieke “domme meter”. Wie de Slimme Meter echter slim gaat gebruiken, krijgt meer inzicht in energieverbruik en gaat daardoor meestal energie besparen. Anders dan in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar iedereen een gratis display van de energieleverancier ontvangt, zijn hier geen eenvoudige displays op de markt. Onderzoek van het PBL toonde eind 2016 aan dat daarmee een flinke kans op energiebesparing wordt gemist.

Op dit moment wordt, mede op initiatief van !WOON, een in Engeland beproefd display aangepast voor Nederland. Vorige week wekte dit project de belangstelling van de pers na een presentatie door de leverancier GEO tijdens een internationale beurs in de RAI. Het nieuwe display zal vanaf eind 2017 in een pilot worden verspreid onder bewoners. Naar verwachting kunnen geïnteresseerde bewoners zich hiervoor vanaf november gaan aanmelden.

WOON is dit initiatief gestart met steun van de gemeente Amsterdam en samen met de gemeente Utrecht, het Achterhoeks Energie Loket, Bo-Ex en twee huurdersorganisaties, gesteund door de Woonbond. Deze landelijke Energie Display Alliantie (EDA) wordt praktisch ondersteund door adviesbureau Quintens. Het gekozen display haalt voor de bewoner “de meter uit de kast”, werkt onafhankelijk van internet en energieleverancier en geeft direct feedback op het verbruik. In kleinere pilots is bewezen dat dit leidt tot energie besparing. Met deze grotere pilot en betrokkenheid van het PBL als onderzoekers willen we beter inzicht krijgen in hoe mensen energie besparen en de wijze van aanpak verder optimaliseren !WOON heeft hiermee een doorbraak op de displaymarkt gerealiseerd.

Open hier de nieuwsberichten (downloads in pdf) van Energeia, de Volkskrant en de Telegraaf.

Informatie over de mogelijkheid tot aanmelden voor een display in Amsterdam verschijnt vanzelf op deze website. Contactpersoon bij !WOON voor dit project is Ingrid Houtepen, programmaleider Energie besparen.

Artikel delen:

!WOON