Overlast van illegale hotels en vakantieverhuur

11 juni 2018

Vakantieverhuur begon als een leuk idee om mensen te helpen en iets bij te verdienen. Inmiddels is het in Amsterdam flink uit de hand gelopen en een grote commerciële tak geworden. Het voorziet in een behoefte maar geeft ook behoorlijk wat excessen. Het stuwt de huizenprijzen op, huurders kunnen flinke problemen krijgen en vooral in drukke buurten hebben omwonenden veel overlast. Soms gebeurt het zo grootschalig dat er een illegaal hotel ontstaat. Op 5 juni greep de gemeente Amsterdam in bij een pand op de Amsteldijk. Dat gebeurde dankzij signalen uit de buurt. Ook wij krijgen regelmatig signalen, die we met toestemming van de melder delen met de gemeente. Hieronder een stuk uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag van ons Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag: ‘Het Meldpunt in een overkokende woningmarkt‘.

Al voor de opkomst van AirBnB signaleerden we regelmatig over de vele illegale hotels die toen voornamelijk in het Centrum werden geëxploiteerd. We hebben vele gevallen van illegale toeristische verhuur in woningen met een shortstay-vergunning bij de gemeente gemeld. Een jaar of vijf geleden maakten we een simpel webformulier waar mensen melding kunnen doen van (overlast van) toeristische verhuur in woningen. Via dat formulier krijgen we jaarlijks een paar honderd meldingen binnen, die automatisch naar handhaving van de gemeente werden doorgestuurd. De gemeente heeft met die informatie tientallen (grote!) illegale hotels kunnen sluiten.

In 2017 hebben we niet veel meer hoeven doen met dit onderwerp: de gehele stad had het over vakantieverhuur, AirBnB en illegale hotels. Het aantal meldingen liep bij ons terug naar 149 terwijl dat in 2016 nog 292 was: deze daling komt vooral omdat wij bijna geen promotie of bekendheid meer hebben gemaakt voor het meldformulier. Bovendien communiceert de gemeente zelf heel actief de mogelijkheid om handhaving in te schakelen. Omdat de problematiek nu volop op de agenda stond – en dat was bijvoorbeeld in 2010 écht wel anders – hebben we minder tijd hoeven stoppen in dit probleem dan in voorgaande jaren.

Dat betekent niet dat we geen ondersteuning en advies meer hoeven te geven aan bewoners die klagen over een illegaal hotel bij hen in de straat. Ook adviseren we VvE’s over hoe ze een einde kunnen maken aan illegale toeristische verhuur in hun complex. Handhaving van de gemeente is nu veel beter ingericht om snel te reageren op meldingen dan een paar jaar geleden, er worden dan ook vele successen geboekt. Toch wordt er nog steeds héél veel illegaal verhuurd. Dat betekent: verhuur aan meer dan vier personen, verhuur voor meer dan 60 dagen per jaar (gaat terug naar 30 dagen), verhuur zonder melding bij de gemeente (meldplicht), verhuur onder het mom van een B&B of woningonttrekking voor illegale hotelexploitatie.

We kwamen ook toeristische verhuur  tegen via een opvallende constructie. Een woningzoekende reageert op een woningadvertentie. Deze potentiële bewoner krijgt te horen dat de gehele woning huren héél duur is, maar dat hij in aanmerking komt voor een korting als hij één kamer ‘terug verhuurt’ aan de verhuurder. Die verhuurder zal dan, op naam van de nieuwe hoofdbewoner, de kamer als hotelkamer exploiteren. De opbrengsten van die kamer zijn voor de verhuurder, op papier is de beheerder van deze “B&B” de nieuwe bewoner van de woning. Omdat hij moet tekenen dat hij de B&B runt is hij ook aansprakelijk indien de gemeente zou handhaven. De bewoner heeft dus zijn hoofd in de strop gestopt.

Artikel delen:

!WOON