VvE aan Bijlmerdreef wil geen gas maar stadswarmte

18 november 2018

De Vereniging van Eigenaren Fenice aan de Bijlmerdreef heeft duurzame ambities voor het complex met 131 woningen. Eind oktober stemde de algemene ledenvergadering in met een onderzoek om de gasgestookte individuele HR-ketels te vervangen door een aansluiting op stadswarmte.  Een van de redenen is dat er in de buurt al een leiding voor stadswarmte ligt. Naast stadswarmte kijkt de VvE ook naar de haalbaarheid van een groen dak met zonnepanelen. In het complex wonen zowel kopers als huurders. De grootste eigenaar in het complex is Ymere. Zij staan achter het onderzoek, waarbij !WOON ondersteuning biedt aan het bestuur van de VvE.

Transformatie van gas naar warmte

De individuele HR-ketels zijn rond 2024 aan vervanging toe. Het is daarom zinnig om vroegtijdig te beginnen met het opstellen van een alternatief plan. Voor het aanleggen van stadswarmte moeten de bestaande radiatoren worden aangesloten op een individuele afleverset voor warmte in de woningen. Ook moeten de gasleidingen vanuit de straat naar de appartementen worden vervangen door warmteleidingen. Dit is niet alleen belangrijk voor het milieu maar ook financieel interessant. Naast dat de gaskraan dichtgaat heeft het kabinet ook aangekondigd dat de belasting op gas omhoog gaat. In 2019 met 0,03 cent, in 2020 met 0,55 cent en dit zal de komende jaren verder gaan oplopen.

Onderzoek door VVE en !WOON

Ymere is bereid het plan te steunen en voor te leggen aan de huurders als het financieel vergelijkbaar is met de vervangings- en exploitatiekosten van de huidige HR-ketels. De huur van de woningen ligt boven het betaalbare segment, terwijl daar voor Ymere de prioriteit ligt. Daarom kan zij zich komende jaren niet inspannen voor het onderzoeken van de haalbaarheid. Het Projectteam Energie en Woningverbetering van !WOON heeft daarom aangeboden de VvE te ondersteunen in het onderzoek.

Heeft u vragen aan het projectteam? Stuur een mail of reageer via het contactformulier op onze website.

Artikel delen:

!WOON