Ambitieus isolatieplan voor 312 woningen Amstelhof

28 januari 2019

Voor 312 slecht geïsoleerde maar wel monumentale woningen in het Amstelhof in Amsterdam Zuid is een verbeterplan ontwikkeld. Als het doorgaat krijgen de bewoners dubbel glas in nieuwe geïsoleerde kozijnen, dakisolatie en een nieuw ventilatiesysteem. De bewonerscommissie heeft met hulp van !WOON hard gewerkt aan een sociaal plan, met mooie resultaten. Zo zijn de Amsterdamse Kaderafspraken als leidraad gebruikt en dat is niet vanzelfsprekend bij een particuliere verhuurder. De complicaties bij het isoleren van monumentale woningen zijn opgelost. Voor het pakket verbeteringen is een huurverhoging van €55 per maand overeengekomen. Bovendien is  afgesproken dat huren met die verhoging niet boven de huurtoeslaggrens mogen komen. Verwachting is dat de meeste bewoners een deel van de huurverhoging terugverdienen door lagere stookkosten, bovendien krijgen ze meer woongerief. Het plan is nu aan de bewoners voorgelegd en binnenkort vindt de draagvlakmeting plaats. Als 70% van de bewoners instemt kan de uitvoering starten.

Het complex bestaat uit zogenaamde Airey woningen, kort na de oorlog gebouwd met standaardmaten, standaardplattegronden en betonnen prefab-bouwonderdelen. Het systeem bestaat uit een skelet van beton en staal met buiten- en binnenbekleding van beton- en houtvezelplaat. De ramen en dakspanten zijn van staal, de kap van hout met een afdekking van bitumen. Snel gebouwd, maar niet goed geïsoleerd. Met name de stalen kozijnen in combinatie met de monument status waren een complicatie.

Het Projectteam Energie en Woningverbetering van !WOON heeft de bewonerscommissie  ondersteund in de voorbereidingen en de onderhandelingen met de verhuurder. Heeft u vragen aan het projectteam? Stuur een mail of gebruik het contactformulier op onze website.

Artikel delen:

!WOON