Nieuwe illegale constructie Camelot: opstartkosten

08 april 2019

Verhuurder Camelot mag van de rechter geen kosten rekenen voor hun website MyCastle. Nu gooit de verhuurder het over een andere boeg. Bij advertenties voor woonruimte vragen ze nog steeds hetzelfde bedrag. Niet meer voor de website, nu wel voor ‘diverse opstartkosten’ van € 205. Plus € 100 voor de schoonmaak die de rechter als onterecht bestempelde. Zo verandert er nog niets aan de praktijk van onterechte kosten.

De kosten die Camelot vraagt zijn volgens de rechter in Amsterdam verhuurkosten, die uit de huur opgebracht moeten worden. Door ze nog eens in rekening te brengen vraagt de verhuurder twee keer hetzelfde bedrag en dat mag niet, zo oordeelde eerder de Hoge Raad in vergelijkbare kwesties. We schreven een nieuwsartikel met uitleg voor huurders hoe hun geld terug te vragen. De uitspraak is voor een paar duizend huurders in Nederland van belang. Het bedrag dat Camelot terug zou moeten betalen kan in de tonnen lopen, zo becijferde het NRC.

Hoewel Camelot in heel Nederland duizenden woningen verhuurt laat zij aan de Tubantia weten dat huurder in Enschede niets terug krijgen. Het bedrijf zou alleen aan de huurders van het complex Wasa Village in Amsterdam het bedrag terug willen betalen. Het gaat echter bij alle huurders om dezelfde ten onrechte in rekening  gebrachte kosten. Alle huurders in heel Nederland die dit hebben betaald kunnen het dus terugvorderen. Camelot kiest kennelijk liever voor een serie rechtszaken. Niet verstandig, want de huurders laten het er niet bij zitten. De jurist die de zaak in Amsterdam deed heeft inmiddels contact met huurders in vele steden. De uitkomst van de zaken is voorspelbaar, evenals de kostenveroordeling die er in elke zaak bovenop komt. Voor de naam van deze internationaal actieve verhuurder die zich graag beroept op haar ‘hospitality’ is het ook bepaald niet goed

Ondertussen kreeg de kwestie al de nodige aandacht, naast bovengenoemde artikelen in NRC en Tubantia ook in het Parool, bij AT5, in De Stentor (Deventer) en op de populaire jongerenwebsite Vice.

 

 

 

Artikel delen:

!WOON

Woont u niet in Amsterdam, Amstelveen of Haarlem en bent u lid van de Woonbond, dan kunt u terecht bij de Woonbond Huurderslijn.Sluit