Groen dak met 100 zonnepanelen voor VvE De Sluis?

17 juni 2019

De kans is groot dat de gemengde VvE De Sluis aan het Entropotdok in Amsterdam Centrum binnenkort een groen dak met zonnepanelen krijgt. Een initiatiefgroep van huurders en eigenaar bewoners heeft deze wens en schakelde !WOON in voor advies.  Met hulp van een technisch adviesbureau is een voorstel ontwikkeld en dat is positief ontvangen op een bewonersinformatieavond. Zowel verhuurder De Alliantie, de Vereniging van Eigenaren en de individuele eigenaren reageerden positief op het voorstel. In juni volgt de Algemene Leden Vergadering  om de plannen definitief te maken. Als dat lukt komen de zonnepanelen via de postcoderoos constructie beschikbaar voor alle bewoners van het gebouw. Er kunnen ongeveer 100 zonnepanelen op het gezamenlijke dakoppervlak.

VVE Sluis aan de Entrepotdok in Amsterdam is een gemengde VvE met huurders en kopers in één gebouw. Verhuurder De Alliantie is de groot-eigenaar. Een initiatiefgroep van huurders en eigenaren wilde graag zonnepanelen en een groen dak. Deze combinatie vereist een gedegen onderzoek naar dakconstructie, subsidies en de investering.  De initiatiefgroep vroeg het Projectteam Energie en Woningverbetering van !WOON om advies. Vincent Feith van !Woon gaf advies over de mogelijkheden en schakelde vervolgens Solar Sedum in voor het technische onderzoek.

Een groen dak levert thermische isolatie en vangt  veel regenwater op. Bij de heftige regenbuien die steeds vaker vallen is dat een bijkomend voordeel. Tevens wekken zonnepanelen op een groen dak meer stroom op. De capaciteit van zonnepanelen neemt namelijk af als ze te warm worden. Terwijl een dak met grind of bitumen in de zomer heet wordt, zorgt een sedum ondergrond voor verkoeling.

De gemeente Amsterdam subsidieert dit soort initiatieven waardoor woningen verduurzamen en de leefsituatie van bewoners verbetert.

Meer over de mogelijkheden voor zonnepanelen op het dak vindt u op onze pagina’s over zonne-energie. Heeft u samen met andere bewoners in uw pand of woonblok in Amsterdam plannen voor isolatie, een effectievere stookinstallatie of zonne-energie? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we vrijblijvend kijken of we iets kunnen betekenen.

Artikel delen:

!WOON