‘Bemiddelaar’ licht opnieuw huurders op

Oplichter gearresteerd

30 juli 2019

In de afgelopen dagen hebben zich meerdere gedupeerden bij !WOON gemeld die bij elkaar voor duizenden euro’s zijn opgelicht door een bemiddelaar. Onder de naam AMS Makelaardij ‘verhuurde’ hij tegen forse aanbetalingen woonruimte. Vervolgens kon om vage redenen de huurovereenkomst niet doorgaan en konden huurders fluiten naar hun geld. Het goede nieuws is dat deze bemiddelaar, Mohammed Farhan M., op 25 juli door de politie is aangehouden (zie foto).

—ENGLISH BELOW —

De gedupeerde woningzoekenden – veelal expats – vonden woonruimte op Facebook, na bezichtiging werden er huurovereenkomsten getekend en aanbetalingen gedaan voor borg, huur en bemiddelingskosten (tot wel € 2.500 per persoon). De nieuwe huurders ontvingen echter nog geen sleutels. Enige tijd later kregen zij bericht dat de verhuur van de woning toch niet door kon gaan, onder andere met als smoes ‘het mag niet van de bank’. Huurders zouden worden terugbetaald of er werd vervangende woonruimte toegezegd (en nog meer vage smoezen). Beloften die echter niet werden nagekomen, huurders werden aan het lijntje gehouden.

Dit patroon lijkt veel op oplichtingszaak waar wij in december 2018 over schreven. Sterker nog, gedupeerden in deze zaak bevestigden dat de persoon op een recent door een van de nieuwe gedupeerden gemaakte foto dezelfde persoon is als degene door wie zij werden opgelicht.

Waar de oplichter vorig jaar onder namen als Accurakey en Fam Makelaardij handelde gebeurde dat nu onder andere bedrijfs- en persoonsnamen. Over het al eerder genoemde AMS Malelaardij is niet veel meer te vinden dan dat het is uitgeschreven van het adres waarop eerder Accurakey en Fam Makelaardij stonden ingeschreven. In de ons bekende correspondentie gebruikte AMS Makelaardij verschillende adressen.

De namen die door de oplichter worden gebruikt lijken niet te bestaan (of worden mogelijk ten onrechte gebruikt). ‘Roshana Berkel’ is degene die op Facebook woonruimte aanbiedt, haar profiel lijkt nep. Andere gebruikte namen zijn ‘Antonios Parelos’ en ‘Ramona Pietersen’, laatste zou volgens de afgesloten huurovereenkomsten de verhuurder zijn.

Waar veel pogingen tot oplichting met onderstaande tips eenvoudig te herkennen zijn was dat in dit geval een stuk lastiger. De oplichter ging geraffineerd te werk, met een vlotte babbel deed hij er alles aan om vertrouwen te wekken. De Facebookadvertenties waar gedupeerden op reageerden zagen er goed uit, ze kregen een echte woning te zien, tekenden een heldere Engelstalige huurovereenkomst en ontvingen een rekening met een strakke layout. Het herkennen van oplichting is met name voor expats lastig, dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de oplichter zich op deze doelgroep richtte. Expats zijn niet altijd even goed op de hoogte van de regels en eventuele valkuilen en hebben vaak meer haast met het vinden van woonruimte.

Er zijn ons nu vijf gedupeerden bekend, vier van hen hadden een woning gehuurd aan de Borneolaan (van een corporatie, inmiddels door ons ingelicht), bij de vijfde gedupeerde ging het om een woning aan de Krijn Taconiskade. Een aantal van hen heeft inmiddels aangifte bij de politie gedaan. De strafzaak in de ‘oude’ oplichtingszaak loopt nog, vermoedelijk neemt het OM de nieuwe oplichtingszaken daarin mee. De strafrechtadvocaat die de belangen van de eerder gedupeerde huurders behartigt zal de nieuwe gedupeerden ook bijstaan.

Ben je ook door deze ‘bemiddelaar’ opgelicht en wil je je geld terug? Neem dan contact op met ons Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag (bel 020-5230 130, of mail het meldpunt) en doe aangifte bij de politie.

Summary in English:

A ‘housing agent’ who uses the name ‘AMS Makelaardij’ recently scammed at least five home seekers. The scammer advertised housing on a (probably) fake Facebook account using the name ‘Roshana Berkel’. Other names used are ‘Antonios Parelos’ and ‘Ramona Pietersen’. After the victims reacted on one of the advertisements they were in invited to view the apartment. The scammer, who is a smooth talker according to his victims, did a lot to gain their trust. Besides the good looking advertisements and the viewings he came up with ‘official looking’ contracts and invoices. A short while after signing the rental agreements and paying for deposit, agency fee and rent (victims were not given the apartmentkeys) the scammer came up with various excuses that the rental agreement could not go ahead and that he would return the allready done payments or find another apartment, something wich did not happen. The scammer did not own the apartment, the actual owner has been informed.

Unfortunately this is not the first time we hear about this scammer. At the end of 2018 he was arrested for the same fraud, you can read more about that in an English article and in a Dutch blog from december 2018. There is also good news: the scammer has been arrested by the police on july the 25th.

Have you been scammed by this ‘housing agent’? Contact our Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag or a !WOON office in your neighbourhood, we might be able to help you getting your money back. And press charges at the police station. More English information in the links below.


Het Parool: ‘Sympathieke’ makelaar licht opnieuw woningzoekenden op

Persbericht van het Openbaar Ministerie: Man verdacht van oplichting met huurwoning langer vast

In een filmpje legt een van de gedupeerden uit hoe zij werd opgelicht en hoe zij er voor zorgde dat de oplichter werd aangehouden. Ook geeft zij tips waarmee je kan voorkomen dat je wordt opgelicht.

Meer tips vindt je op onze pagina Tips om oplichting te voorkomen

The website DutchNews: Conman ‘estate agent’ rips off more expats ahead of trial for same offence

In a short video one of the victims explains how she got scammed and what action she took wich led to the arrest of the swindler. She also gives tips to prevent from being scammed.

You’ll find more tips on our page Tips on how to avoid housing scams

See our English page for more information about our organisation and your rights as a tenant.


UPDATE 04-11-2019: Nep verhuurder blijft in de cel

Artikel delen:

!WOON