Bemiddelaar licht ruim 30 huurders op

04 december 2018

Recent zagen we verschillende mensen onze spreekuren die het slachtoffer waren van oplichting. Zo kwamen we in contact met meer dan 30 gedupeerde woningzoekenden: een makelaar had hen een mooie woning beloofd, maar na de aanbetaling reageerde hij nergens meer op.

Verhuurbureau Accurakey (later veranderd in Fam Makelaardij) reageerde via Facebook op advertenties van woningzoekenden, in alle gevallen expats. De woningbemiddelaar had toevallig net een leuke woning in de verhuur, met binnenkort een bezichtiging. Soms kwam er een tiental geïnteresseerden op af. Hij liet dan aan verschillende woningzoekenden weten dat hij graag wilde helpen en een goed woordje zou doen bij de verhuurder. Even later kreeg de woningzoekende een telefoontje van de bemiddelaar, alles was in orde om het huurcontract te tekenen. Aldus geschiedde, natuurlijk moest er nu wel betaald worden. Een maand huur, borg en contractskosten. Sommige huurders betaalden €2.700, andere betaalden alleen een aanbetaling van €500, en weer andere betaalden zo zelfs €3.100.

Na de betaling bleef het stil, tot het moment de toekomstig huurders een telefoontje of appje kregen: er was iets tussengekomen en de huurovereenkomst kon niet doorgaan. Hij beloofde zijn best te doen om iets anders te vinden en het geld zou natuurlijk zo snel mogelijk worden terugbetaald. Niet dus. De man bleek een oplichter.

!WOON heeft contact met meer dan 30 gedupeerden, in totaal hebben ze voor tienduizenden euro’s betaald aan verhuurder Malik zonder enige tegenprestatie te hebben ontvangen. Hij heeft aan deze groep nooit daadwerkelijk een woning verhuurd. Eén woning op de Eastonstraat, in eigendom van familie van de heer Malik, zou eind november executoriaal worden geveild in opdracht van schuldeisers zoals de gemeente Amsterdam, de Belastingdienst, de hypotheekbank en de VVE. Toch verhuurde Fam Makelaardij deze woning in november nog aan tenminste vijf verschillende woningzoekenden met als ingangsdatum 1 december. Dat kon natuurlijk niet, de verhuurder had op 1 december helemaal geen zeggenschap meer over die woning. Op 1 december publiceerde Het Parool het verhaal van een aantal gedupeerde woningzoekenden. Ook AT5 besteedde aandacht aan deze kwestie.

!WOON heeft nu een strafrechtadvocaat ingehuurd die de belangen van de gedupeerde huurders gaat behartigen. Al meer dan tien gedupeerde expats hebben aangifte gedaan bij de politie, verwachting is dat dat aantal nog zal groeien. De advocaat zal proberen om deze groep mensen te voegen in de strafzaak die het OM tegen de makelaar opstart.

Als u mensen kent die ook zijn opgelicht door deze woningbemiddelaar, of door één van zijn bedrijven, kunt u hen verwijzen naar ons Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag (bel 020-5230 130, of mail het meldpunt).

Zie ook het bericht Conman estate agent steals thousands of euros from expats in Amsterdam.


UPDATE

‘Bemiddelaar’ licht opnieuw huurders op

Housing scam exposed – and scammer arrested (video)

Artikel delen:

!WOON