Loden waterleiding? Gratis watertest via gemeente

Foto met link naar info op site !WOON over loden leidingen

14 oktober 2020

De gemeente Amsterdam stelt 500 gratis watertesten beschikbaar om loden waterleidingen aan te pakken. De helft is voor huurders van een particuliere eigenaar die niet wil meewerken, de andere helft is voor eigenaar-bewoners die het zelf niet kunnen betalen. Lood is ongezond en de gemeente wil er van af. Daarom stuurde ze eerder dit jaar een brief aan alle woningen in panden die voor 1960 zijn gebouwd. De komende tijd blijft ze aandacht besteden aan dit onderwerp. Weet u zeker dat er geen lood meer in uw drinkwater zit? Mooi! Zo niet, dan toch even checken en waar nodig actie ondernemen. Wees er op tijd bij als u in aanmerking wilt komen voor een gratis test, want op is op.

Waar moet je op letten?

Hier de verkorte lijst van de gemeente. In ons stappenplan gaan we iets dieper in op herkennen van lood en de mogelijkheden er iets aan te doen.

  1. Check of uw woning gebouwd is vóór 1960.
  2. Check of er in het pand loden waterleidingen zijn en maak foto’s als dat zo is. Zie dit filmpje om lood te herkennen.
  3. Weet u het niet zeker, vraag dan de verhuurder een watertest te doen.
  4. Is de concentratie lood te hoog? Schakel gelijk over op water uit flessen.
  5. Vraag uw verhuurder schriftelijk of per e-mail om de loden leidingen te vervangen

Gratis watertest?

Heeft u aan uw verhuurder gevraagd om een waterkeuring uit te voeren en loden leidingen te vervangen? Als uw verhuurder niet wil meewerken, kunt u een gratis watertest aanvragen bij de gemeente Amsterdam.

Huurverlaging bij loden leidingen?

De Huurcommissie ziet een loodgehalte boven de  norm van 10 microgram per liter als gebrek aan de woning. Dat gaat binnenkort omlaag naar 5 microgram per liter. Als de verhuurder op de hoogte is gesteld en niets doet, kan een huurverlaging volgen tot de loden leidingen vervangen zijn. U kunt ook naar de rechter om herstel af te dwingen of een machtiging te vragen om het zelf te doen op kosten van de verhuurder. Neem contact op met ons op als u in Amsterdam woont en de verhuurder niet meewerkt aan vervangen van de leidingen.

Lood in drinkwater – loden leidingen – stappenplan

 

 

 

Artikel delen:

!WOON