Loden waterleiding? Gratis watertest via gemeente

Foto met link naar info op site !WOON over loden leidingen

14 oktober 2020

De gemeente Amsterdam heeft 500 gratis watertesten beschikbaar gesteld om loden waterleidingen aan te pakken. De helft was voor huurders van een particuliere eigenaar die niet wil meewerken, de andere helft was voor eigenaar-bewoners die het zelf niet kunnen betalen. Lood is ongezond en de gemeente wil er van af. Daarom stuurde ze eerder dit jaar een brief aan alle woningen in panden die voor 1960 zijn gebouwd. De komende tijd blijft ze aandacht besteden aan dit onderwerp. Weet u zeker dat er geen lood meer in uw drinkwater zit? Mooi! Zo niet, dan toch even checken en waar nodig actie ondernemen. Inmiddels geldt het aanbod van de gemeente niet meer: alle testen zijn vergeven. Toch vragen over lood? Neem contact met ons op.

Waar moet je op letten?

Hier de verkorte lijst van de gemeente. In ons stappenplan gaan we iets dieper in op herkennen van lood en de mogelijkheden er iets aan te doen.

  1. Check of uw woning gebouwd is vóór 1960.
  2. Check of er in het pand loden waterleidingen zijn en maak foto’s als dat zo is. Zie dit filmpje om lood te herkennen.
  3. Weet u het niet zeker, vraag dan de verhuurder een watertest te doen.
  4. Is de concentratie lood te hoog? Schakel gelijk over op water uit flessen.
  5. Vraag uw verhuurder schriftelijk of per e-mail om de loden leidingen te vervangen

Huurverlaging bij loden leidingen?

De Huurcommissie ziet een loodgehalte boven de  norm van 10 microgram per liter als gebrek aan de woning. Dat gaat binnenkort omlaag naar 5 microgram per liter. Als de verhuurder op de hoogte is gesteld en niets doet, kan een huurverlaging volgen tot de loden leidingen vervangen zijn. U kunt ook naar de rechter om herstel af te dwingen of een machtiging te vragen om het zelf te doen op kosten van de verhuurder. Neem contact op met ons op als u in Amsterdam woont en de verhuurder niet meewerkt aan vervangen van de leidingen.

Lood in drinkwater – loden leidingen – stappenplan

 

 

 

Artikel delen:

!WOON