“Kom op voor je recht op schoon drinkwater”

26 november 2020

Bewoonster Iris uit de Westelijke Eilanden wilde af van de loden leidingen in haar huurwoning. Met een jong dochtertje en haar partner vocht zij voor het recht op schoon drinkwater en met hulp van !WOON kreeg ze dit voor elkaar.

“Eind 2019 waren loden leidingen ineens heel erg in de media en toen dachten wij ‘Hé, wij wonen in een huis dat van 1890 of zo is’ en toen zijn we gaan kijken in het trappenhuis. We zagen al vrij snel dat daar nog loden leidingen zaten, dus toen zijn we gaan testen om te kijken wat het was.”

Iris en haar partner stelden direct de verhuurder op de hoogte. “We hebben het aangegeven bij verhuurder en dus die test gedaan. Het gaat toch om de gezondheid van je kind.” In eerste instantie stond hun verhuurder er niet onwelwillend tegenover. Maar toen Iris een installateur benaderde om onderzoek te komen doen, werd de verhuurder ineens heel terughoudend en wilde ze ineens de leidingen niet meer vervangen.

“Het ging echt alleen om het trappenhuis dus dat was vrij simpel te verhelpen”, aldus Iris. Maar de verhuurder wilde niet, dus zocht Iris hulp.. Via zoeken op internet kwam zij op !WOON uit en belde om het probleem voor te leggen. “Sindsdien hebben zij ons echt bijgestaan en heel goed geholpen vanaf begin af aan.

Om het probleem op te lossen bleek een rechtszaak nodig. “In eerste instantie wilde !WOON natuurlijk gewoon bemiddelen en zorgen dat de verhuurder het verving. Want niemand zit te wachten op een rechtszaak, dus dat hebben ze ook geprobeerd. In ons geval werkte het niet en omdat uit de testen toch bleek dat we boven de norm zaten heeft !WOON op een gegeven moment gezegd van ja, we zien eigenlijk geen heil meer in het benaderen van verhuurder, want er gebeurt niks. Dus we gaan jullie aan een advocaat koppelen als jullie dat ook zien zitten.”

Iris en haar gezin werden in gelijk gesteld en de verhuurder moest meewerken. “We hadden echt het gevoel achteraf dat het zonder !WOON en de advocaat echt niet was gelukt. We zijn heel blij met het resultaat!” Iris heeft een duidelijk bericht voor bewoners die ook loden leidingen ontdekken: “Kom op voor je recht op schoon drinkwater. Schakel zo nodig !WOON in, maar laat het er niet bij zitten!”

Lood in drinkwater – loden leidingen – stappenplan

 

 

Artikel delen:

!WOON