Vergoeding voor overlast voor huurders Europahuis

11 november 2020

Huurders van het Europahuis aan de James Wattstraat in Amsterdam Oost hebben een huurkorting van 10% gekregen. Dit omdat de verbouwing van het pand nog lang niet af was toen ze er kwamen wonen. Ook rekent de verhuurder Holland2Stay bij nieuwe huurders geen BTW meer. Dit is de uitkomst van een rechtszaak die door een dertigtal huurders was aangespannen.

Het gebouw is geheel vernieuwd, met drie nieuwe etages en 204 nieuwe studio’s. Dat duurde alleen langer dan gepland. Daardoor hadden de jongeren en studenten in het pand veel overlast van bouwwerkzaamheden. De liften werkten een tijd niet, de verwarming functioneerde niet naar behoren, de ramen waren nog slecht geïsoleerd en warm water was niet of beperkt beschikbaar. Verder waren gym, sauna en dakterras nog niet beschikbaar terwijl de bewoners er wel voor betalen.

Vijfendertig huurders spanden gezamenlijk een rechtszaak aan. De rechter vond echter dat overlast een individuele beleving is en dat daarom elke huurder een individuele dagvaarding uit had moeten brengen. Dat maakte het proces een stuk lastiger. Ook waren de huurders geen homogene groep. Gedurende het proces vertrok een aantal van heen. Ook bleek het leveren van bewijslast voor elke huurder een lastige klus.

Vervolgens stonden partijen in de rechtszaak met een onwillige rechter. Vanwege corona konden maar enkele huurders aanwezig zijn. Uiteindelijk bereikten partijen een schikking, al hadden de huurders door de overlast liever een hogere schadevergoeding gehad. Ze hebben een huurkorting van 10% gekregen tot de maand nadat de werkzaamheden zijn afgerond.

BTW op huur?

Boeiend geschilpunt was naast de overlast de over de huur berekende BTW. Dat mag in prinicipe niet, maar de belastingdienst maakt een uitzondering voor shortstay contracten. Per huurder verschilt het contract, maar veruit de meeste huurders willen liefst huren voor een langere periode. Dan is BTW niet aan de orde. Holland2Stay kwam eerder in opspraak voor gesjoemel met BTW, toen twee medewerkers in Eindhoven werden aangehouden door de Fiscus. De verhuurder hield het op een misverstand, maar is nu natuurlijk beducht voor een vervolg. In deze zaak deed zij dan ook de toezegging bij toekomstige huurders in het Europahuis geen BTW meer in rekening te brengen.

Bouwoverlast in Europahuis: huurders willen korting

Artikel delen:

!WOON