Geen boete – wel teveel betaalde huur en borg terug

07 december 2020

Een huurder uit Nieuw-West moet verhuizen, want zijn jaarcontract loopt af. Dat is extra jammer omdat de huur via een procedure bij de Huurcommissie flink is verlaagd. Als hij zijn borg terugvraagt krijgt hij van de verhuurder een leuke verrassing: een sommatie om een boete van € 19.125 te betalen. Hij zou zonder toestemming een kamer hebben verhuurd. Wat is hier aan de hand en hoe gaat dat verder?

Deze huurder kwam in december 2017 in de woning en informeerde bij !WOON naar zijn rechten. Hij betaalde € 1600 per maand voor een woning van 50 vierkante meter in Nieuw-West. Dat bedrag kan hij samen met een huisgenoot met moeite opbrengen. De verhuurder wijst hem bij het bezichtigen van de woning zelfs op dat hij twee medehuurders in de woning zou kunnen huisvesten. Dus zou die huurprijs ook ‘geen probleem’ moeten zijn.

De puntentelling komt uit op een maximale huurprijs van rond de € 650. Dat is een heel stuk lager. Alleen is het contract slechts voor een jaar en de huurder weet dat hij verlenging wel kan vergeten als hij een procedure start. Toch durft hij het aan. Direct nadat de verhuurder bericht krijgt dat een toetsing van de huurprijs is opgestart, krijgt de huurder bericht dat hij geen kamer mag onderverhuren. Die toestemming was natuurlijk al lang mondeling gegeven en bovendien is het voor de huurder niet te doen om alleen de huurprijs op te brengen. Als er een verlaging komt gaat die immers pas in als de uitspraak definitief is.

Dat duurt een tijd, maar de Huurcommissie stelt de huurprijs vast op € 658, met terugwerkende kracht tot begin van de huur. Ondertussen loopt het contract af en de huurder vertrekt. De verhuurder wil niets weten van terugbetalen van teveel betaalde huur en de borg van € 1600. Sterker nog, huurder ontvangt hij een sommatie van de advocaat van de verhuurder om een boete van € 19.125 te betalen wegens vermeende illegale onderhuur.

De huurder zoekt weer hulp bij !WOON. Met een verwijzing van het Emil Blaauw Proceskostenfonds gaat de zaak naar een in huurrecht gespecialiseerde advocaat. Die brengt een dagvaarding uit en vordert de teveel betaalde huur en de borg terug. De verhuurder is kennelijk toch niet zo zeker van zijn zaak, want hij voert geen verweer. Hij wordt veroordeeld tot terugbetaling en daar komt nog € 1400 voor incasso en de procedure bij. Van een boete is geen sprake meer en huurder heeft inmiddels zijn teveel betaalde huur en de borg terug.

Toetsing huurprijs na afloop contract

Dit voorbeeld toont dat huurders door tijdelijke contracten erg afhankelijk worden van de verhuurder. Doe je iets dat de verhuurder niet bevalt – bijvoorbeeld gebruik maken van je recht om de huurprijs te laten toetsen – dan kan je verlenging van het contract wel vergeten.

Dus als je wilt blijven wonen maar je mond houden en teveel blijven betalen? Na een jaar kan het tijdelijke contract omgezet worden in een vast contract. Maar dan zijn de zes maanden waarbinnen je de huurprijs kunt toetsen voorbij. Een voorstel tot huurverlaging werkt dan ook niet meer omdat het hier om een geliberaliseerde huurprijs gaat (huurprijs bij aanvang boven de op dat moment geldende grens, in dit geval € 710,68).

Gelukkig is voor deze situatie wel iets bedacht door de wetgever. Je kan de huurprijs van een tijdelijk contract ook achteraf laten toetsen. Binnen zes maanden na afloop van het tijdelijke contract. Echt handig is het niet, maar het kan je wel veel geld opleveren. Het kan ook als je na afloop van een tijdelijk contract alsnog een vast contract hebt gekregen. Omdat niet altijd duidelijk is wat voor soort contract je nou precies hebt is het verstandig in dit soort situaties een deskundige te raadplegen. In Amsterdam, Amstelveen en delen van Haarlem kan !WOON je gratis adviseren.

Huurverlaging aanvragen

Artikel delen:

!WOON