Mag je verhuurder jouw zolder verbouwen tot woning?

18 januari 2021

Een verhuurder in Amsterdam Zuid presenteerde een mooie bouwtekening aan de huurder. Daarop stond een nieuwe woning op de zolder. Om bij de eigen slaapkamer op zolder te komen was een nieuwe trap ingetekend, middenin de eetkamer. De bouwvergunning lag al klaar, de huurder hoefde alleen nog even in te stemmen. Dat leek de huurder toch niet helemaal de juiste procedure. Met hulp vanuit !WOON en een advocaat van het Emil Blaauw Proceskostenfonds ging hij in overleg met de verhuurder. Het kwam tot een oplossing die niet ten koste gaat van het rustig woongenot van de huurder en zijn gezin. De verhuurder kan een nieuwe woning maken zonder dat huurder daar onder te lijden heeft.

De bouwtekeningen lagen al klaar

De verhuurder had zonder overleg met de huurder de bouwtekeningen laten maken. De trap naar zolder was daarop voor de nieuwe woning. Wel bleef de kamer op zolder waar de kinderen van huurder slapen toegankelijk. Daarvoor zou een nieuwe trap in de woning komen. Die stond alleen wel middenin wat nu de eetkamer is. Een deel van de leefruimte werd daardoor onbruikbaar. De plannen van de verhuurder zouden zo een ernstige verstoring van het gezinsleven betekenen. Na overleg zijn de bouwtekeningen aangepast. De nieuwe woning wordt een stukje kleiner en de slaapkamer op zolder blijft via de normale trap bereikbaar.

Huisbazen willen vaak maximum rendement halen

Bovenstaande is slechts één van vele voorbeelden waarbij verhuurders het maximum aan rendement uit hun bezit willen halen. Als ergens een zolder vrij komt, kan een eigenaar proberen daar een extra woning te creëren. Zittende huurders met een zolderberging komen dan onder druk te staan. Soms ontstaat zelfs discussie over de vraag of een zolderberging bij het gehuurde hoort. Dat staat doorgaans niet in het huurcontract en is in veel gevallen een kwestie van gebruiksrecht. De huurder kreeg dan bij het betrekken van de woning een zolderkamer of berging op zolder toegewezen, alleen staat dan dan nergens. Meestal kan een huurder het wel aantonen. Soms blijkt het uit een (oude) puntentelling, soms uit correspondentie met de verhuurder over bijvoorbeeld een lekkage. Als het nodig is kunnen verklaringen van buren en bekenden uitkomst bieden.

Hulp of advies nodig?

!WOON kan huurders in Amsterdam, Amstelveen en delen van Haarlem ondersteunen in discussies over bouwplannen van de verhuurder, gebruik van zolders en bergingen en meer van dit soort situaties. Heeft u behoefte aan informatie of advies? Neem dan contact met ons op.

Mag verhuurder zolder verbouwen tot woning?

Artikel delen:

!WOON