Raadplegen website WOON loont!

11 maart 2021

Vrijwel alle verhuurders vragen bij aanvang van een huurovereenkomst een borgsom. Deze moeten zij na afloop terugbetalen aan de huurder, tenzij er geldige redenen zijn om dat niet te doen. Een verhuurder in Zuidoost hield ten onrechte €800 borg in. Toen zij de website van !WOON raadpleegde, zag zij haar ongelijk en stortte toch het bedrag terug.

Een verhuurder mag alleen geld op de borg inhouden als er een huurachterstand is. Of als er schade aan de woning is die door beide partijen samen is geconstateerd en die de huurder niet herstelt. !WOON ziet echter regelmatig dat verhuurders de borg ten onrechte niet terugbetalen.

Dit overkwam een huurder in Zuidoost vorig jaar november. Na het verlaten van zijn woning was de toezegging van de verhuurder dat hij zijn borg van €800 binnen zeven dagen teruggestort zou krijgen. Dit gebeurde echter niet. De huurder stuurde eerst zelf een brief met verzoek tot terugbetaling. Toen er geen response op deze brief kwam, benaderde de huurder  !WOON. Namens de huurder werden door !WOON een eerste en tweede herinnering en tot slot een aanmaning gestuurd.

Naar aanleiding van deze brieven nam de verhuurder contact op met ons Team Zuidoost. In een gesprek op kantoor gaf de verhuurder aan dat zij niet precies wist waar een borg voor bedoeld was. Na het lezen van onze website werd dit voor verhuurder duidelijk. Vervolgens is met haar overeengekomen dat zij de borg in twee termijnen aan de huurder terugbetaalt. Eind januari gaf de huurder door dat het volledige bedrag op zijn rekening was gestort.

De reden dat de verhuurder in eerste instantie de borg niet had teruggestort was, omdat ze boos was dat de huurder een Kamer van Koophandel inschrijving had gedaan op haar adres. Dit is echter geen grond om een borg in te houden. Gelukkig kwam de verhuurder dankzij de website en het gesprek ook tot dit inzicht en wist zij hiermee bijkomende incassokosten en  een kostenveroordeling door de rechter voor zichzelf te voorkomen.

Naast oneigenlijk inhouden van de borg merken wij ook dat met name kleine particuliere verhuurders de borg niet apart zetten. Regelmatig moeten deze verhuurders een betalingsregeling met de huurder treffen omdat zij het geld hebben uitgegeven. Ook in dit geval loopt de verhuurder het risico op extra kosten als de huurder niet akkoord gaat en de zaak uit handen geeft aan een jurist.

Heb jij ook te maken met niet terugbetaalde borg? Of ben je verhuurder en wil je de regels rond borg weten? Raadpleeg onze website of neem contact met ons op.

Borg hoor je terug te krijgen bij vertrek uit huurwoning

Artikel delen:

!WOON