Verdubbeling van de VvE-bijdrage, mag dat zomaar?

02 april 2021

Veel eigenaren zullen dit herkennen: bovenop je hypotheek en andere vaste lasten betaal je ook nog eens maandelijkse een bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Hoeveel je moet betalen, is afhankelijk van de VvE en je breukdeel. Er is geen landelijk gemiddelde waar je je op kunt beroepen. De eigenaren beslissen samen hoeveel jullie maandelijks betalen. Veel VvE’s zien deze bijdrage stijgen. Kan dat zomaar?

Samen met je buren ben je eigenaar van het pand. De VvE regelt het beheer en het onderhoud van jullie gezamenlijk eigendom. Dit betekent dat de VvE ervoor zorgt dat het pand verzekerd is, maar ook dat jullie sparen voor toekomstig onderhoud. De leden, zijnde jij en je buren, betalen hiervoor via de maandelijkse bijdrage.

Reservefonds

Veel eigenaren hebben de afgelopen jaren hun maandelijkse bijdrage zien stijgen of worden in 2021 met deze stijging geconfronteerd. De reden is het verplichte reservefonds. Per 1 januari 2021 moeten alle VvE’s sparen voor toekomstig onderhoud. De VvE mag kiezen om te sparen op basis van een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) of op basis van de herbouwwaarde. Dit betekent dat als er in het verleden niet of te weinig is gespaard, de VvE de schade nu alsnog moet inhalen. Een verhoging van de maandelijkse bijdrage is dan onvermijdelijk.

Meer weten: webinar financiën van de VvE

Het bestuur van de VvE maakt jaarlijks een begroting en een jaarrekening. Beide documenten worden door de vergadering besproken en vastgesteld. Deze documenten zijn belangrijk, omdat het aangeeft of de VvE financieel gezond is én hoeveel de eigenaren moeten betalen. Toch is het soms nog een hele kunst om deze documenten goed te begrijpen en te controleren.

Wil je meer weten over de financiën van de VvE? Bijvoorbeeld welk aandeel je moet betalen, welke kosten gemeenschappelijk zijn, hoe een begroting, exploitatierekening en balans eruit zien? Volg dan ons webinar over de financiën van de VvE op 15 april 2021 of 11 oktober 2021.

Een webinar is een online cursus van 45 minuten. Deelname is gratis. Aanmelden kan via onze website.

Reservefonds per 1 januari 2021 verplicht voor alle VvE’s

Artikel delen:

!WOON