Verrassend energieadvies voor gemengde VvE

20 april 2021

Een Vereniging van Eigenaren aan het Spreeuwenpark in Amsterdam Noord ontving een verrassend energie advies van !WOON. De gemengde VvE met een mix van huurders en eigenaar bewoners was benieuwd naar de benodigde investering om stappen te maken in verduurzaming. Het onderhoudsfonds van de VvE blijkt goed gevuld en dat pakt hier heel mooi uit. Als ze het voorkeursscenario in het advies opvolgt, hoeven eigenaren en woningcorporatie mogelijk €0 extra te investeren voor de verduurzaming van hun woningen. Daarbij zijn drie energiebesparende maatregelen uit te voeren: plaatsing HR++ glasisolatie, isolatie van de binnengevel en zonnepanelen.

Voor het vervangen van de kozijnen heeft de VvE veel geld gespaard. Echter, omdat het een gemeentelijk monument is en er eisen zijn van de welstandscommissie, mogen de kozijnen niet zomaar worden vervangen. Daarom heeft de VvE nu een grote reserve in kas die op korte termijn niet kan worden uitgegeven aan de kozijnen. Dit heeft als (positief) gevolg dat het gespaard geld herbestemd kan worden voor de verduurzaming. Met als gevolg dat geen extra investering nodig is voor de maatregelen voor energiebesparing.

Wel is het nadrukkelijke advies om eerst een onderzoek af te wachten door een gespecialiseerd kozijnenexpert. Deze kan de conditiestaat van de houten kozijnen beoordelen, eventueel plaatselijk herstellen (van houtrot) en een advies uitbrengen om voor de kozijnen een nieuwe exploitatietermijn te garanderen. Daarnaast dient bij de plaatsing van het nieuwe isolerende glas, ook gekeken te worden voor een betere kierdichting om het comfort in de woningen te waarborgen.

Advies maakt besluitvorming in een gemengde VvE makkelijker

Een positieve uitkomst maakt besluitvorming over verduurzaming van de woningen binnen een gemengde VvE makkelijker. In een gemengde VvE vertegenwoordigt één eigenaar de huurwoningen en zitten verder individuele woningbezitters. De verhuurder is meestal een woningcorporatie. De corporatie heeft dan een grote stem in de VvE. Als er extra geld op tafel moet komen is dat niet altijd even makkelijk of het goede moment voor de verschillende eigenaren. Dan is de mogelijkheid om te verduurzamen zonder extra geld bij te leggen een welkom bericht. Oftewel op naar een comfortabelere woning met lagere energielasten en een verbeterd energielabel!

Project Energie en Woningverbetering (PEW)

Artikel delen:

!WOON