Koopwoning verbouwen nu verhuizen onmogelijk is?

12 november 2021

Een koopwoning in Amsterdam kostte in september 2021 gemiddeld ruim een half miljoen euro. Duizelingwekkende bedragen worden voor woningen gevraagd en nog hogere bedragen geboden. Mensen met een modaal inkomen kunnen in Amsterdam nog amper terecht; de huizenmarkt zit op slot. Het Parool kopte in september 2021 ‘Oververhitting huizenmarkt houdt aan: sterkste prijsstijging in 21 jaar’. Het gevolg van deze enorme prijsstijging is dat een gemiddelde huiseigenaar blijft zitten waar hij zit. Om toch aan de veranderde woonwensen tegemoet te komen kiezen sommigen voor een (grote) verbouwing. Een uitbouw, onderkeldering of een dakopbouw behoort tot de mogelijkheden, maar mag dat zomaar? En wat kunt u doen als uw buurman of buurvrouw enthousiast begint te klussen?

Veel koopwoningen in Amsterdam maken onderdeel uit van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze VvE beheert en onderhoudt het pand. Zo’n pand bestaat uit allerlei gemeenschappelijke delen en zaken, zoals het dak, de fundering en de gevel. Het is daarom niet toegestaan om ‘zomaar’ iets te wijzigen aan dat gemeenschappelijke eigendom.

Toestemming

Als een eigenaar gaat verbouwen, heeft hij toestemming nodig van de VvE. Aan deze toestemming kunnen voorwaarden worden gekoppeld, bijvoorbeeld over het materiaal en de uitvoering. Kortom: de klussende buur moet vooraf met de andere eigenaren overleggen over zijn plannen.

Daarnaast is voor veel verbouwingen een vergunning nodig van de gemeente Amsterdam. De eigenaar heeft van zowel de VvE als van de gemeente groen licht nodig om zijn plannen door te voeren.

Toename vragen

Steeds vaker krijgen wij vragen van woningeigenaren die willen verbouwen, maar niet goed weten hoe zij dit moeten aanpakken. Naast de technische vraagstukken, speelt ook de vraag hoe zij de vereiste toestemming van de VvE kunnen krijgen. Hoe gaan zij met hun buren in gesprek? Welke stukken moeten zij overhandigen? Wat te doen als de VvE niet instemt?

Hand in hand met de toenemende vragen van de klussende eigenaren komen ook de vragen van de bezorgde buren bij ons binnen. Niet iedere eigenaar gaat vooraf in gesprek, waardoor helaas nog te vaak conflicten ontstaan. In extreme situaties, waarbij de buren er samen niet meer uitkomen, komt de rechter eraan te pas.

Wijziging van de splitsingsakte

Voor grote aanpassingen kan een wijziging van de splitsingsakte nodig zijn. Bijvoorbeeld als er een nieuwe woonlaag aan het gebouw wordt toegevoegd, zoals een dakopbouw of een nieuwe kelder. Het wijzigen van de splitsingsakte is een ingrijpend proces, waarbij het overgrote deel van de eigenaren én de hypotheekverstrekkers akkoord moeten gaan. Een gedegen plan, voldoende draagvlak en de juiste besluitvorming zijn dan essentieel om te kunnen verbouwen.

Webinar/Cursus

Op 24 november 2021 organiseren wij een webinar en op 6 april 2022 een cursus op locatie over verbouwingen in de VvE. We bespreken welke regels er in de VvE gelden rondom de verbouwing en hoe afspraken goed worden vastgelegd. Aansluitend organiseren we op 2 december een webinar over het wijzigen van de splitsingsakte. Zoals hierboven al geschreven is deze stap soms noodzakelijk bij een (grote) verbouwing. We leggen uit wanneer een splitsingsakte gewijzigd moet worden en op welke manier de VvE hierover kan beslissen.

Een webinar is een online training van 45 minuten. U logt vanuit huis in via uw computer, tablet of telefoon. De webinars zijn gratis en los van elkaar te volgen. Aanmelden kan via onze website.

Cursus VvE: Verbouwen (april 2022)

 

Artikel delen:

!WOON