Wat doet Change= verkeerd? Uitleg voor huurders

11 november 2021

Verhuurder Change= veroorzaakte afgelopen weken ophef met een sterke verhoging van de servicekosten. Veel bewoners klommen in de pen en maakten bezwaar, !WOON adviseert en staat hen bij . Volgens Change= is er niets aan de hand. In hun visie berekenen ze nu een reëel voorschot voor de te maken kosten. Vraag is alleen of die kosten wel redelijk zijn, of ze ook afgesproken zijn met de huurders en of de constructie klopt. Zolang dat niet duidelijk is kan Change= de verhoging niet zomaar in rekening brengen. We informeren de huurders met een vraag en antwoord pagina.

Change= beheert twee grote panden in Amsterdam: één in Nieuw-West en één in Zuidoost. Bij elkaar gaat het om 1100 studio’s. Naast huurprijs betalen de huurders servicekosten. Deze kosten komen voort uit het huurcontract met de eigenaar. Daar bovenop kwam nog een extra bedrag van € 74 tot € 95 per maand voor een dienstenovereenkomst. Dat betaalden de huurders direct aan Change=. Die constructie mag niet, oordeelde de rechter in een door 250 huurders met hulp van !WOON aangespannen procedure. Het bedrag en de afrekening van die diensten zijn in die constructie niet te toetsen, ook niet door de Huurcommissie.

Enorme verhoging voorschot servicekosten

‘Dan stoppen we daarmee en verhogen we het bedrag aan servicekosten’, redeneert Change=. Ze vragen nu zoveel verhoging dat huurders opeens nog meer zouden betalen dan voorheen met de dienstenovereenkomst. Dat levert niet direct applaus op bij de huurders. Bovendien is het hoge voorschot in november ook gelijk afgeschreven van ieders rekening, want de huurders hebben getekend voor een automatische incasso.

Kan dat dan zomaar? Nee, niet als de huurder bezwaar maakt en het teveel door de bank terug laat storten (storneren). Een voorschot kan pas omhoog als huurder en verhuurder het eens zijn over de afrekening van het voorgaande jaar. Het moet duidelijk zijn of de kosten redelijk zijn en of het inderdaad gaat over tussen beide partijen afgesproken en geleverde diensten. Komen partijen daar niet uit, dan moet er eerst een uitspraak van Huurcommissie of kantonrechter liggen voordat het voorschot omhoog kan. Dat Change= dreigt met incasso is ongepast en niet rechtmatig. Huurders hoeven voorlopig alleen het afgesproken bedrag aan servicekosten te betalen, niet meer. Het is waarschijnlijk dat ze straks bij moeten betalen, maar wel alleen als de kosten inderdaad redelijk en afgesproken blijken. Dat zal minder zijn dan wat ze voorheen aan servicekosten en diensten betaalden en zeker minder dan wat Change= nu vraagt.

Wel terugvordering onterecht betaalde kosten

Change= kan nog geen verhoging van de servicekosten vorderen, omdat de kosten nog niet vast staan. Wel kunnen huurders nu al het bedrag terugvorderen dat ze betaald hebben voor de dienstenovereenkomst. De rechter heeft immers bepaald dat die constructie niet mag. Change= moet die kosten terugbetalen. Het bedrijf is wel in beroep gegaan tegen de uitspraak en brengt de kosten niet meer op deze manier in rekening. Maar de uitspraak van de rechter staat voorlopig vast en het is niet waarschijnlijk dat het beroep daar iets aan verandert. Dat betekent dan Change= het bedrag over alle voorgaande maanden moet terugbetalen en dat gaat bij elkaar om een grote som geld. Daarvoor is nu een vordering ingesteld voor de 250 huurders die de procedure wonnen. Ook is een sommatie aangekondigd voor 1000 andere huurders die eerder niet meededen, maar nu alsnog hun geld terug willen.

Nadere uitleg voor huurders is hier te vinden.

Rechter verklaart extra kosten bij Change= ongeldig

 

Artikel delen:

!WOON