Digibeet in de Vereniging van Eigenaren

14 januari 2022

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) mogen vanwege de corona pandemie al bijna 2 jaar digitaal vergaderen. Helaas levert dat ook problemen op, want niet iedere eigenaar is digitaal vaardig. Sommige eigenaren kunnen niet met een computer en het internet overweg. Zij kunnen daardoor niet of alleen met hulp deelnemen aan de vergadering.

In november ’21 oordeelde de rechtbank Rotterdam over een geschil tussen een eigenaar en de VvE. Het bestuur en de beheerder hadden op basis van de noodwet (‘Tijdelijke wet covid-19 justitie en veiligheid’) besloten om digitaal te vergaderen. Het ontbrak de eigenaar aan kennis van computers en hij was daarnaast niet bekend met het gekozen programma (Twinq). Hij kon daardoor, naar eigen zeggen, niet deelnemen aan de vergadering. De vergadering ging toch door. De eigenaar stapte naar de rechter om de vergadering ongeldig te verklaren.

Digitaal vergaderen

De rechter oordeelt dat de VvE op basis van de noodwet het recht heeft om digitaal te vergaderen. Het bestuur (of de beheerder namens het bestuur) mag in plaats van een fysieke vergadering ook een digitale vergadering uitschrijven. Een belangrijke voorwaarde is dat leden tot uiterlijk 72 uur voorafgaand aan de digitale vergadering de mogelijkheid hebben om schriftelijk of elektronisch vragen te stellen over onderwerpen die op de agenda staan.

Voorwaarden vergadering

Ook bij een digitale vergadering gelden de reguliere vereisten uit het (model)splitsingsreglement. Zorg daarom dat er een voorzitter is, dat er notulen worden gemaakt én dat het juiste termijn voor bijeenroepen in acht wordt genomen.

Webinar vergaderen

Op 20 januari en 13 juni organiseert !WOON een gratis webinar over de vergadering van eigenaren. Tijdens dit webinar bespreken we de regels die gelden om goed met elkaar te vergaderen. Ook staan we stil bij digitaal vergaderen onder de noodwet.

Vergaderen met de VvE

Artikel delen:

!WOON