Wat kan je doen als je jongerencontract afloopt?

12 januari 2022

Sinds juli 2016 kunnen verhuurders jongeren tussen de 18 en 28 jaar een huurcontract voor vijf jaar aanbieden. Dit heet een jongerencontract. De intentie is dat jongeren na deze periode van 5 jaar genoeg inschrijfduur hebben bij WoningNet om een  sociale huurwoning te vinden of genoeg inkomen om een vrije sector woning te kunnen huren. Helaas blijkt dat door het tekort aan huurwoningen in de praktijk niet zo te werken. Bij !WOON spreken wij geregeld jongeren waarvan het contract binnenkort afloopt, maar die geen zicht hebben op een andere woning. Heel vervelend! Wat kunnen zij hieraan doen?

Als eerst is het aan te raden via WoningNet te blijven reageren op woningen. Wellicht komt er zo toch wat op je pad. Daarnaast is het mogelijk om schriftelijk verlenging aan te vragen bij de verhuurder. Het vijfjarig contract mag namelijk eenmaal met één of twee jaar worden verlengd. De verhuurder mag dit verzoek echter afwijzen en dan is verlenging niet af te dwingen via de rechter.

Als verlenging niet mogelijk is, dan is het raadzaam om via social media kenbaar te maken dat je woonruimte zoekt. Het is mogelijk dat je zo een plek vindt in een gedeelde woning. Een andere mogelijkheid is het huren van een hospitakamer. Je huurt dan een kamer bij een particulier in huis. Je woont dus bij iemand in en deelt meestal keuken, douche en toilet. Ook bij woningdelen komt deze constructie voor, zie hiervoor de regels van de gemeente Amsterdam.

Je kan ook de mogelijkheden van tijdelijke verhuur te onderzoeken. Dat kan zogenaamd anti-kraak zijn met een gebruikerscontract maar zonder enige rechten of een tijdelijk contract op basis van de Leegstandswet. Via leegstandsbeheerders kan je zo mogelijk voor een korte periode iets huren, terwijl je inschrijfduur bij WoningNet doorloopt. Mocht je een gebruikscontract gaan tekenen dan is het altijd raadzaam om dit eerst door !WOON te laten controleren. Het kan zijn dat je teveel betaalt, of dat kan je bij een gebruikerscontract misschien juist meer rechten geven.

Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een urgentieverklaring te krijgen. Dit wordt beoordeeld en afgegeven door de gemeente. Meer informatie hierover tref je aan op deze webpagina van de gemeente Amsterdam. !WOON kan je niet helpen bij het aanvragen van een urgentieverklaring. Voor hulp bij urgentie kan je bij het Sociaal Loket terecht (maak een af­spraak via het af­spra­ken­for­mu­lier of bel 020 255 2916 ).

Mochten bovenstaande opties geen resultaat hebben, dan ben je genoodzaakt terug te keren naar je ouders of bij vrienden / familie in te trekken. Is dit geen optie en dreig je dakloos te worden? Neem dan contact op met een buurtteam.

Heb je interesse in een jongerencontract? Kijk dan even deze video.

Een jongerenwoning in Amsterdam? Zoektips voor jou

Jongerenpanel: jouw mening telt – UPLIFT

 

Artikel delen:

!WOON