Wilt u ook uw woning isoleren?

07 februari 2022

Door de hoge gasprijzen willen steeds meer Amsterdammers hun woning isoleren en verbeteren. Ook bij !WOON krijgen we vragen van actieve en bezorgde bewoners die op zoek zijn naar informatie en hulp. Huurders kunnen een voorstel doen aan hun verhuurder en wij kunnen daarbij helpen. Leden van een Vereniging van Eigenaren (VvE) hebben een extra uitdaging, omdat zij samen met de buren beslissen over verduurzamen van het pand.

Door te isoleren, goed te ventileren en via een zuinige installatie te stoken, neemt het gasverbruik af. Dat vraagt, zeker bij oude panden, om een investering van de eigenaren. Zijn de gevels, het dak en de kruipruimte geïsoleerd? Zijn de ramen van dubbel, HR++ of triple glas? Is de ventilatie in orde, zodat vochtige (en daardoor moeilijk te verwarmen) lucht naar buiten wordt afgevoerd? En op welke wijze wordt uw woning verwarmd? Heeft u al een zuinige verwarmingsinstallatie? Of stookt u nog via een gaskachel of moederhaard? Stuk voor stuk elementen die kunnen bijdragen aan het verduurzamen van uw woning en vaak ook het verhogen van uw wooncomfort.

Vereniging van Eigenaren

Leden van een VvE zijn gezamenlijk eigenaar van het gebouw. Onder dit eigendom valt meestal de gevel, het dak, de kruipruimte en de ramen. Dit betekent dat de eigenaren samen beslissen over en betalen voor verbeteringen aan deze bouwdelen. In het splitsingsreglement van uw VvE staat welke bouwdelen gemeenschappelijk zijn. Hierin staat ook op welke wijze jullie kunnen beslissen over verbeteringen aan het pand.

Webinars voor eigenaren in een VvE

Eigenaar-bewoners en VvE’s die meer willen weten over verduurzaming kunnen deelnemen aan onze webinars over dit onderwerp. Een webinar is een online cursus van 45 minuten. Deelname is gratis. De webinars zijn los van elkaar te volgen. Klik op onderstaande links om naar de aanmeldpagina te gaan.

  • Aardgasvrij en de VvE: 16 februari en 10 november

    U kunt er (bijna) niet meer omheen; we moeten van het aardgas af. De gemeente Amsterdam heeft allerlei plannen, ideeën en alternatieve warmtebronnen. Wat betekent dat voor u als Amsterdammer en lid van de VvE? Hoe kunt u zich voorbereiden op aardgasvrij wonen? In het webinar leggen we uit wat de plannen zijn van de gemeente en hoe zij deze plannen wil uitvoeren, welke alternatieven er zijn voor aardgas, wat dat betekent voor u en welke valkuilen en kansen er zijn VvE’s.

  • Groen MJOP, deel 1, Het belang van een groen onderhoudsplan: 3 maart en 14 november

    Veel energiebesparende maatregelen vallen (deels) onder de verantwoordelijkheid van de VvE. Om de VvE goed voor te bereiden op de energietransitie van het aardgas af is het goed om energiebesparende maatregelen op te nemen in het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Zo voorkomt u verassingen en kosten in de toekomst. Dit webinar gaat in op het belang en de voordelen van een sterk MJOP en het ‘vergroenen’ hiervan.

  • Groen MJOP, deel 2, Het onderhoudsplan vergroenen: 10 maart en 21 november

    In dit webinar bespreken we de stappen die een VvE kan nemen om het MJOP te ‘vergroenen’. U krijgt uitleg over natuurlijke verbetermomenten, hoe u deze kunt herkennen en benutten. Daarnaast wijzen we u op interessante subsidies en leningen beschikbaar voor verduurzaming. Ook het proces binnen de VvE krijgt aandacht; hoe creëert u voldoende draagvlak onder de leden en hoe komt u succesvol tot een besluit.

Op 18 mei organiseren we, indien mogelijk, een fysieke bijeenkomst over het groene MJOP. Deel 1 en deel 2 worden dan op dezelfde avond besproken.

Huurder en woning isoleren

Als huurder mag u niet zelfstandig beslissen over isolatie van uw woning. Wel kunt u, mits u bereid bent een redelijke huurverhoging te betalen, uw verhuurder vragen om uw woning te verbeteren. Komt u er samen met uw verhuurder niet uit, dan kan de verhuurder via de rechter gedwongen worden om uw woning te verbeteren.

!WOON helpt u graag. We brengen in kaart welke verbeteringen mogelijk zijn, helpen u met het overleg met uw verhuurder en kunnen u desgewenst bijstaan bij een rechtszaak. Neem vooral via ons contactformulier contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Aanpak van energiearmoede in Amsterdam

Artikel delen:

!WOON