650 nieuwe procedures tegen Change=

16 juni 2022

De strijd tussen huurders en verhuurder Change= gaat een nieuwe fase in. De deadline voor de controle van de afrekening van 2019 is 30 juni. Change= wil niet meewerken aan één procedure bij de kantonrechter voor iedereen over de kosten. Dus moet elke huurders afzonderlijk een verzoek aan de Huurcommissie richten, voor elk jaar opnieuw. Gevolg is dat de afgelopen dagen 650 nieuwe procedures zijn opgestart en de teller loopt verder.

Vorig jaar bepaalde de kantonrechter dat een aparte dienstenovereenkomst bovenop huurcontract en servicekosten niet mag. De huurders ontvingen daarop (herziene) afrekeningen over 2019 en 2020. Daarin heeft Change= alle kosten uit de Dienstenovereenkomst met terugwerkende kracht in de servicekosten gestopt. Veel van die kosten zijn omstreden. In een proefprocedure kregen 99 huurders uit Zuidoost gelijk bij de Huurcommissie. In plaats van de bijna € 200 per maand aan service- en dienstenkosten stelde de Huurcommissie het bedrag op circa € 60 per maand. Kassa voor de huurders. Dat kan elke huurder die er het hele jaar woonde dus mogelijk ruim € 1500 opleveren, alleen al over 2019.

Deadline 30 juni om afrekening 2019 te laten toetsen

Change= en de eigenaren zijn het er niet mee eens en hebben de uitspraak van de Huurcommissie ter discussie gesteld bij de kantonrechter. Die zaak loopt nu. Maar ondertussen nadert de deadline voor andere huurders om de afrekening van 2019 ter discussie te stellen. De verzoeken moeten uiterlijk 30 juni binnen zijn. Dus moet iedereen die over dat jaar geld terug wil nu in actie komen. We kaarten daarbij gelijk ook de kosten voor 2020 aan. Met een voor de huurders gunstige uitspraak kunnen we hen straks helpen het teveel betaalde geld over deze jaren terug te vorderen. Inmiddels hebben de huurders 650 procedures ingediend. Met Huurcommissie en Change= is besproken hoe de zaken te bundelen, zodat er per pand en per jaar één uitspraak gedaan kan worden voor alle huurders die meedoen.

Change= werkt niet mee aan snelle duidelijkheid voor iedereen

Wij deden Change= een voorstel om snel duidelijkheid te scheppen voor iedereen. Zonder beroep en jarenlange touwtrekkerij. Dat zou fijn zijn voor de huurders, maar ook voor Change= zelf en voor de eigenaren en aandeelhouders. Het pand aan het August Allebéplein is inmiddels van PEC Persimmon S.à r.l. in Luxemburg, onderdeel van de grote belegger CBRE Investment Management met volgens eigen zeggen circa 150 miljard in portefeuille. Het pand op het Elizabeth Cady Stantonplein is van ISFII Amsterdam Coöperatief U.A. en het pand in Utrecht is nog niet doorverkocht en nu nog van Change = Leidsche Rijn Centrum B.V. Snelle duidelijkheid zou iedereen ook veel werk en de Huurcommissie en de rechtbank veel procedures besparen. We stelden voor in een zogenaamde artikel 96 rechtsvordering procedure de meningsverschillen over de kosten voor alle huurders en alle jaren in één keer aan de kantonrechter voor te leggen. Daar had Change=dus geen zin in. Want dan moeten ze bij verlies iedereen het teveel betaalde geld teruggeven, ook aan de ex-huurders.

Elke huurder die niet meedoet is winst voor Change=

Dus gaan we nu met een gebundelde procedure aan de slag. Die geldt alleen voor iedereen die meedoet. Voor elk jaar moet een apart verzoek ingediend worden. Dat betekent dat huurders op de hoogte moeten zijn, begrijpen wat er aan de hand is, niet bang zijn en de moeite doen om het formulier in te vullen en de gevraagde stukken in te sturen. We maken het hen daarbij zo gemakkelijk mogelijk. Als zij die meedoen straks gelijk krijgen is dat heel jammer voor de huurders die niet meedoen of niet op de hoogte waren omdat ze inmiddels verhuisd zijn: de deadline is dan voorbij. Dus in die zin is elke huurder die niet mee doet winst voor Change=. Gelukkig hebben we contact met veel huurders en ook ex-huurders, maar niet met iedereen. Dus wie in 2019 of 2020 in een pand van Change= heeft gewoond – of iemand kent – kan maar beter even naar onze speciale Change= Q & A pagina gaan en in actie komen.

En hoe zit het ondertussen met de terugvordering van de teveel betaalde kosten over 2017 en 2018? Daarover binnenkort meer!

Change= verliest kort geding tegen Stichting WOON

 

Artikel delen:

!WOON