Meer dan 1000 nieuwe procedures tegen Change=

27 juni 2022

De Huurcommissie ontving de afgelopen weken bijna 1600 verzoeken van huurders van Change= uit Amsterdam. De bewoners vragen om vaststelling van de servicekosten over 2019 en 2020. Het gaat om de panden aan het August Allebéplein in Nieuw-West en op het Elisabeth Cady Stantonplein in Zuidoost.

Het grote aantal procedures is nodig omdat elke huurder voor elk jaar een apart verzoek moet indienen. Wij hebben geprobeerd er één grote zaak van te maken omdat het steeds om dezelfde discussie gaat. De advocaat liet namens Change= en de eigenaren weten daar geen zin in te hebben. Zij stellen dat elke huurder zelf maar een procedure moet beginnen:

“Change= meent echter uiteindelijk dat zo nodig de verschillende zaken op hun eigen merites beoordeeld moeten kunnen worden en dat het ook niet juist zou zijn dat een zaak, waarvan geen hoger beroep mogelijk is, allesbepalend zou gaan worden voor tal van eindafrekeningen die momenteel in het geheel niet ter discussie staan tussen verhuurder(s) en een groot deel van de huurders.”

Dus elke huurder moet zelf een zaak indienen. De uitspraak geldt dan straks alleen voor de huurder die meedoen. Dat is het gevolg van de opstelling van Change= en de eigenaren PEC Persimmon SARL (CBRE Investment Management) en ISFII Amsterdam Coöperatief U.A. Wie dat als huurder niet snapt, niet weet of niet durft vist achter het net. Als straks blijkt dat de buren geld terug krijgen zijn de anderen te laat. Dat is wrang, zeker omdat veel huurders al zijn verhuisd. Ook zij kunnen nog meedoen om te bepalen of zij over 2019 en 2020 een redelijk voorschot hebben betaald. Maar dan moeten ze het wel weten.

Record aantal zaken servicekosten voor de Huurcommissie

Dankzij Change= en de eigenaren stevent de Huurcommissie zo af op een record aantal procedures over servicekosten. In 2021 ontving de Huurcommissie uit heel Nederland 2.798 verzoeken over dit onderwerp. In 2020 waren dat er 2.731 en in 2019 nog 2.249 (jaarverslag 2021, pdf, pagina 14). Nu ontvangen zij dus al bijna 1100 nieuwe zaken bij één verhuurder. Helaas voorziet de wet tot nu toe niet in 1 procedure voor een heel complex. Dat is jammer, want het verschil van mening is voor alle huurders hetzelfde. Behandeling in 1 zaak zou een stuk efficiënter zijn. Het zou gelijk ook alle (ex)huurders recht geven op teruggave als teveel is betaald. In dit geval zou het meer dan 1000 procedures voorkomen.

Zaken gelukkig wel gebundeld

De Huurcommissie ziet een grote werklast op zich af komen en probeert dat zo slim mogelijk af te handelen. Naar aanleiding van een verzoek van !WOON hebben zij besloten  alle zaken te bundelen per pand en per jaar. Die kunnen dan gelijk op een of twee zittingen behandeld worden. Vervolgens komen er vier uitspraken: over 2019 en 2020 voor elk pand. Die uitspraak bevat dan een lijst namen van de deelnemende huurders. Dat komt dan in de plaats van 1100 individuele uitspraken. Change= en de eigenaren hebben  ingestemd met deze bundeling van zaken. Dat scheelt ook hen veel werk.

Kosten dienstenovereenkomst opgesteld bij servicekosten

Nog even de achtergrond van het geschil. Vorig jaar bepaalde de kantonrechter dat een aparte dienstenovereenkomst bovenop huurcontract en servicekosten niet mag. Change= besloot daarop die kosten over 2019 en 2020 met terugwerkende kracht in de servicekosten te stoppen. Veel van die kosten zijn omstreden. In een proefprocedure kregen 99 huurders uit Zuidoost gelijk bij de Huurcommissie. Dat kan elke deelnemende huurder ruim € 1500 opleveren, alleen al over 2019. Change= en de eigenaren zijn in beroep gegaan tegen deze uitspraak, maar ondertussen verloopt de deadline voor de andere huurders. Dus die moeten nu in actie komen.

Elke huurder die niet meedoet is winst voor Change=

Als de huurders die nu meedoen straks gelijk krijgen is dat heel jammer voor wie daar pas later achter komt: de deadline is dan voorbij. Wat dat betreft is elke huurder die niet mee doet winst voor Change=. We weten veel huurders en ex-huurders te vinde, maar niet iedereen. Dus ken je iemand die in 2019 of 2020 in een pand van Change= heeft gewoond? Verwijs haar of hem snel naar onze speciale Change= Q & A pagina.

Rechter verklaart extra kosten bij Change= ongeldig

Artikel delen:

!WOON