Rookmelder verplicht per 1 juli

07 juni 2022

Per 1 juli 2022 is een rookmelder verplicht op iedere woonverdieping. Heeft u de rookmelder al hangen? Anders heeft u nog een paar weken de tijd om aan deze nieuwe verplichting te voldoen.

Verzekeraar Interpolis meldde in december 2021 dat 76% van de mensen een rookmelder thuis heeft. Bijna een kwart van de mensen moet de rookmelder nog ophangen. Deze melder kan levens redden. Het is daarom van groot belang dat u, als u dat nog niet gedaan heeft, een melder ophangt.

Waar hang je de rookmelder op?

Op iedere woonverdieping moet minimaal 1 rookmelder hangen. De brandweer adviseert om zowel in de vluchtroute als in iedere slaapkamer een rookmelder op te hangen. De rookmelder plaats je op het plafond, minimaal 50 cm vanaf de muur of een hoek.

De Brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting hebben samen de website rookmelders.nl ontwikkeld. Daar vind je meer informatie over de rookmelder en waar je ‘m het beste ophangt.

U bent huurder

Ook huurwoningen moeten per 1 juli 2022 zijn voorzien van een rookmelder. Huurders kunnen hun verhuurder aanspreken op deze verplichting. Trek vooral tijdig aan de spreekwoordelijk bel. Komt u er samen met uw verhuurder niet uit? Neem dan contact op met !WOON. Lees ook onderstaand eerder verschenen artikel over dit onderwerp.

Verplichte rookmelder om brandschade te beperken

 

Artikel delen:

!WOON