Zonwering: een mooi middel tegen hitte in de woning

17 juni 2022

De zomermaanden zijn begonnen! Daar zijn veel mensen heel blij mee: lekker naar buiten met een boek, afspreken op een terras, geen koude voeten meer en even geen stookkosten. Maar het gevaar van een te warme woning ligt al snel op de loer. De afgelopen jaren was !WOON betrokken bij een aantal complexen waar dit speelt. In het complex Klapmutsenveem in Oost met mooi resultaat: daar is uiteindelijk buitenzonwering aangebracht (zie foto).

Zonwering, als het even kan buiten maar anders in elk geval binnen (luxaflex, gordijnen) is heel belangrijk bij het voorkomen van een te warme woning. Het is jammer dat je dan niet (goed) naar buiten kan kijken en het binnen wat donkerder is. Toch adviseren we hier zoveel mogelijk gebruik van te maken. Ook zijn er andere meer of minder simpele adviezen om je woning aangenaam te houden. Zie hiervoor het artikel hieronder.

Hittewoning?

Speelt het probleem van te warme woningen niet alleen bij jou, maar ook bij je buren? En denk je dat buitenzonwering een uitvoerbare oplossing is? Ga daarover met elkaar als buren in gesprek. Woon je in een koopwoning, dan moet dit binnen de Vereniging van Eigenaren besproken en geregeld worden. Woon je in een huurwoning, dan is de verhuurder aan zet als er sprake is van een gebrek dat het woongenot schaadt. Dat is bij hitte het geval als de binnentemperatuur meer dan 300 uur per jaar op of boven de 26,5 graden Celsius ligt. Om dat aan te tonen is waarschijnlijk onderzoek nodig. En voor een gezamenlijke oplossing, zoals zonwering, is samenwerken tussen bewoners in bijvoorbeeld een bewonerscommissie heel handig. In deze video hieronder vertelt Betty hoe dat bij hen in zijn werk ging.

Speelt dit in je wooncomplex en wil je er meer over weten? Neem dan contact op met het !WOON team in je buurt.

Verlossing nabij voor Betty’s hittewoning in Amsterdam

Te hoge binnentemperatuur – hittewoning

Zonwering moet probleem hittewoningen oplossen

Artikel delen:

!WOON