Toestemming VvE nodig bij plaatsing airco

20 juli 2022

We merken het allemaal: het is warm buiten. Steeds vaker hebben we te maken met zomerse en tropische dagen, waarbij de temperaturen ook in huis oplopen. In 2020 telde het KNMI zelfs acht opeenvolgende tropische dagen in de Bilt. Een absoluut record en warme zomers liggen ook voor de toekomst op de loer. Warmte verlaat de stad moeilijk, waardoor het niet alleen overdag warm is. Amsterdammers zijn op zoek naar manieren om het huis koel te houden. Naast zonwering en ventilatoren, worden steeds vaker airco’s geplaatst.

Toestemming VvE

Een airco heeft meestal een binnen- en buitenunit. Een gat in de gemeenschappelijke buitengevel is noodzakelijk om de units op elkaar aan te sluiten. De buitengevel is doorgaans gemeenschappelijk eigendom. Dat betekent dat toestemming nodig is van de Vereniging van Eigenaren (VvE) om een gat voor de airco te maken.

Toestemming geweigerd?

Maar, mag de VvE die toestemming ook weigeren? Ja, dat mag. Dit voorjaar oordeelde de rechtbank Noord-Holland dat de VvE ‘in redelijkheid heeft kunnen besluiten tot afwijzing van het verzoek’. In deze zaak had een eigenaar toestemming gevraagd aan de vergadering. Daarbij waren een aantal randvoorwaarden voorgesteld, o.a. over het maximale geluidsniveau van de airco. De vergadering besloot alsnog negatief: de airco mocht niet worden geplaatst. De eigenaar stapt vervolgens naar de rechter om het besluit aan te vechten.

Oordeel van de rechter

De kantonrechter oordeelde in deze zaak dat de vergadering zorgvuldig alle belangen heeft afgewogen. Zowel de belangen van de eigenaar met de wens tot plaatsing van de airco als van de overige eigenaren met angst voor geluidsoverlast. De rechter stelt: ‘Dat de vergadering uiteindelijk in meerderheid tegen de plaatsing van de airco-installatie heeft gestemd betekent niet dat de belangen van verzoeker zijn genegeerd.’ De airco mag in deze casus niet worden geplaatst.

Klik hier voor het volledige vonnis.

Houd de warmte uit je koopwoning

Artikel delen:

!WOON