‘Zij zijn groot en ik is klein’

02 augustus 2022

Anita Engbers is bewonersondersteuner voor !WOON bij team Zuid. Wanneer er plannen zijn voor renovatie of sloop van huurcomplexen, staat zij bewonerscommissies bij met informatie en advies. Zij merkt dat bewoners zich bij besprekingen met hun verhuurder of woningcorporatie vaak klein voelen. Anita helpt hen zich daaroverheen te zetten en een stem te hebben bij onderhandelingen. Zij maakt een vergelijking met de welbekende Calimero en schreef hierover een persoonlijk verhaal over de kracht die een bewonerscommissie kan hebben.

“Zij zijn groot en ik is klein. Oudere mensen kennen Calimero wel, het kuikentje in een serie tekenfilmpjes dat om de haverklap deze kreet slaakte. Die Calimero is níet mijn mascotte, zeg ik geregeld tegen huurders. Als een verhuurder wil gaan renoveren of soms zelfs slopen, is de eerste reactie van huurders immers vaak dat ze toch niks in te brengen hebben. Zo’n grote corporatie, daar kan je toch niet tegenop! Maar ik ga daar dus niet in mee. Want dit is mijn ervaring: als huurders met elkaar op een rij zetten wat ze zelf goed vinden aan hun woning en wat er beter kan dan komen ze meestal met uitstekende ideeën. Het is mijn werk als bewonersondersteuner bij !WOON om ervoor te zorgen dat de verhuurder hier serieus op reageert.

Soms is het voor de verhuurder even wennen als die geen stel Calimero’s aantreft. Maar vrijwel altijd merken ze al gauw dat het ook voor hen veel prettiger is om de plannen te bespreken met huurders die hun standpunt helder verwoorden en er goede argumenten bij hebben.

Huurders blij, verhuurder blij en het resultaat: goed doortimmerde plannen waar de huurders achter staan.

Wie dan wél mijn mascotte is, heb ik nog niet bedacht. U misschien?

Ook hulp nodig als bewonersgroep? Neem contact met ons op.

Opvallend succes Bewonerscommissie Bickerseiland

Artikel delen:

!WOON

Mobiele versie afsluiten