Sterke verhoging maandelijkse VvE-bijdrage verwacht

23 november 2022

Iedereen merkt het in zijn portemonnee: bijna alles is duurder dan een jaar geleden. Boodschappen, tanken, energie en bouwkosten, de inflatie is hoog. Ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE) zijn de kosten gestegen. Stijgt de maandelijkse bijdrage die u aan de VvE betaalt ook?

Veel VvE’s stellen in de laatste maanden van het jaar de begroting voor het aankomende jaar vast. Deze begroting bepaalt de maandelijkse ledenbijdrage en daarmee wat u maandelijks aan de VvE betaalt. Grote kans dat deze bijdrage stijgt, omdat de kosten van de VvE ook stijgen.

Begroting 2023

Het bestuur maakt jaarlijks een begroting voor het aankomende (of lopende) jaar. In de begroting staan de verwachte kosten en uitgaven, zoals elektra voor het trappenhuis en de lift, verzekeringen en de toevoeging aan het reservefonds. Allemaal kostenposten die duurder zijn geworden. Dat voelt de VvE in de spreekwoordelijke portemonnee en daarmee u als eigenaar ook.

Spaarpot

Een belangrijke kostenpost is het reservefonds. De VvE spaart jaarlijks voor toekomstig onderhoud. Deze spaarpot wordt vervolgens gebruikt voor planmatig en groot onderhoud, zoals schilderen van de kozijnen en het vervangen van het dak.

VvE’s kiezen zelf of gespaard wordt op basis van het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) of de herbouwwaarde. Grote kans dat in beide gevallen de inleg omhoog moet. Door de stijgende bouwkosten is het (laten) uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden duurder geworden. Vaak wordt in het MJOP al een inflatiecorrectie toegepast, maar (waarschijnlijk) niet gebaseerd op de huidige extreme inflatie. Voorkom te weinig geld in kas en verhoog de inleg.

VVE123

Kleine VvE’s (tot en met 9 appartementsrechten) in de gemeente Amsterdam kunnen gratis gebruik maken van ons online beheerprogramma. Met het programma kunnen zij zelf hun VvE beheren, een begroting maken en de financiën beheren. Maak een account aan via onze website en neem een kijkje.

Vragen?

Heb je vragen over de financiën van uw VvE? !WOON helpt u graag. Neem contact op via ons online contactformulier en stel uw vraag of vragen.

Online beheerprogramma VVE123

Artikel delen:

!WOON