Is kerstversiering in het trappenhuis toegestaan?

09 december 2022

Sinterklaas heeft ons land verlaten en Nederland bereidt zich voor op de volgende feestdag, kerstmis. We versieren ons huis uitbundig met lampjes, kaarsjes, sneeuwpoppen en kerstbomen. Hoe zit dat eigenlijk met het trappenhuis? Mag u daar ook versiering ophangen?

Nee, dat is meestal niet toegestaan. Hoe zit dat precies?

Ik ben huurder van mijn appartement

Als huurder mag u natuurlijk uw woning (‘het gehuurde’) naar eigen smaak versieren. De centrale hal en/of het trappenhuis maakt geen onderdeel uit van ‘het gehuurde’ en daarom mag u niet zelf beslissen over de versiering en decoraties. Wilt u toch  graag een vrolijke krans op de voordeur ophangen, een guirlande over de balustrade of een kerstboom in de hoek? Bespreek dit met uw buren en uw verhuurder.

Ik ben eigenaar van mijn appartement

Als eigenaar mag u natuurlijk ook uw eigen woning versieren tijdens de feestdagen. Het trappenhuis valt onder de zeggenschap en het beheer van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het is daarom niet toegestaan om zomaar versiering op te hangen. Wilt u dit toch? Bespreek het met uw buren en vraag toestemming aan de vergadering van eigenaren. Om te voorkomen dat u dit jaarlijks moet herhalen, kunt u deze toestemming ook in een huishoudelijk reglement vastleggen. Bijvoorbeeld dat iedere bewoner in de decembermaand versiering mag ophangen op zijn etage.

En de (brand)veiligheid dan?

Het is belangrijk om daar alert op te zijn. Versiering met het KEMA-keurmerk is brandveilig en moeilijk ontvlambaar. Daarnaast is het verstandig om versiering niet aan verlichting of andere apparatuur te hangen. Houdt er ook rekening mee dat de vluchtweg niet geblokkeerd mag worden. In een traditioneel Amsterdams trappenhuis kan dus geen (kunst)kerstboom worden geplaatst. Kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld een winterse sticker op het raam of een mooie krans op de deur. Zo viert u samen met uw buren feest op een veilige manier.

Veilig en gezond je woning verwarmen

Artikel delen:

!WOON