Woningruil met goede redenen is een recht

22 maart 2023

Woningruil is voor sommige huurders het enige middel om aan een passende woonruimte te komen. Linda Hooft wil haar woning in de Amsterdamse binnenstad om gezondheidsredenen ruilen met de huurwoning van een jong gezin in Egmond. De Key weigert echter akkoord te gaan met de ruil. AT5 maakte er een nieuwsitem over.

Linda Hooft vroeg !WOON vorig jaar of er iets te doen is tegen de weigering van de Key. Een brief van ons met een uitgebreide motivatie waarom de ruil van groot belang is mocht niet baten. Linda schreef een raadsadres en werd door Lotte Terwel, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum, uitgenodigd voor een gesprek. Het stadsdeel zette ook vraagtekens bij de weigerachtige houding van de Key, maar nog steeds kwam er geen oplossing. De Key blijkt de woning na leegkomst liever in de vrije sector te willen verhuren.

Wanneer de belangen van de ruilpartners zwaarwegend zijn, dan kan een verhuurder een verzoek tot woningruil niet zomaar weigeren. Huurders kunnen bij de kantonrechter een ‘indeplaatsstelling’ vorderen. Daarbij nemen de ruilpartners als het ware elkaars huurovereenkomst over. !WOON verwees Linda door naar een advocaat, met een garantie van het Emil Blaauw proceskostenfonds. Op 24 maart staat de zaak op de rol bij de rechtbank in Amsterdam.

Bekijk ook het item op AT5 dat leidde tot vragen van de gemeenteraadsfracties PvdA, GroenLinks, SP en D66. Wethouder Zita Pels heeft in de raadscommissie Volkshuisvesting de toezegging gedaan de Key te vragen hun standpunt te heroverwegen.

Woningruil en Indeplaatsstelling

 

Artikel delen:

!WOON