Hoe helpt CONSENT-training Woongroep Weesp?

14 april 2023

In Weesp is een groep 50+’ers momenteel hard bezig met het realiseren van hun eigen wooncoöperatie. In een wooncoöperatie huur je niet alleen een woning, maar beslis je ook mee. Dat begint al voordat de bewoners er wonen. Want welke voorzieningen gaan de huurders van Woongroep Weesp straks delen en welke afspraken gelden er straks voor de bewoners? !WOON heeft dit proces begeleid met de CONSENT training.

Gedragen besluitvorming

Al deze besluiten moeten natuurlijk wel democratisch genomen worden. Want de te nemen keuzes zijn van groot belang voor ieders toekomstige woonplek. Dit vraagt om het creëren van een omgeving, waar iedereen een gelijkwaardige stem heeft om veilige keuzes te maken.

Goed genoeg voor nu en veilig genoeg om te proberen

Meeste stemmen gelden is niet altijd de beste methode. Zo zijn er misschien wel 51 mensen die het er mee eens zijn, en 49 die het er niet mee eens zijn. Collectieve woonvormen kiezen daarom liever voor een methode van gedragen besluitvorming zoals CONSENT. Hierbij kom je tot een besluit dat voor iedereen goed genoeg is en veilig om te proberen.

De CONSENTmethode is een effectieve tool. Het kost wel wat tijd om te leren denken vanuit het belang van de groep, in plaats van te denken vanuit jezelf. Gelukkig hebben we ervaren trainers die een consentbesluit kunnen begeleiden. Als je als groep een besluit wil nemen kan er via !WOON een facilitator komen om het proces te begeleiden.

Train-de-trainer

Bij Woongroep Weesp zijn ze van plan om de komende jaren hun besluiten te vormen via de consentmethode en willen hun eigen facilitators. Met de train-de-trainercursus van !WOON leren ze hoe ze zelf zo’n besluit kunnen faciliteren, zonder dat ze daar een externe specialist voor hoeven uit te nodigen.

Meer informatie en contact

Wil jij met je groep ook tot gedragen besluiten komen? Mail dan naar Freddie Aldershoff, f.aldershoff@wooninfo.nl voor meer informatie.

Artikel delen:

!WOON