Geslaagde Woontop Jongerenhuisvesting

31 mei 2023

In mei vond de Woontop Jongerenhuisvesting plaats in Pakhuis de Zwijger, het vervolg op een succesvolle digitale Woontop in 2020, waar de toekomst van jongeren- en studentenhuisvesting centraal stond. Dit vervolg, mede georganiseerd door !WOON, is opgenomen en hier terug te kijken.

Zo’n 100 bezoekers waren op de avond aanwezig. Op de woningmarkt konden de bezoekers met meerdere vertegenwoordigers van wooninitiatieven kennismaken. Bij de huurrechtenexperts van !WOON & ASVA kon je terecht met je woon- en huur(recht)vragen.

In de grote zaal begon het programma met muzikant Jan Modaal, die op creatieve manier zijn beklag deed over de benarde situatie van jongeren met onvoldoende poen op de Amsterdamse woningmarkt.

Tijdens het panelgesprek werden door de verschillende stakeholders spannende discussies gevoerd. Jongerenvertegenwoordigers, Wouter van der Meij (UPLIFT), Vera Andriessen (FNV Young en United), Paula Smith en Bor van Zeeland (ASVA), voelden meerdere bestuurders van grote partijen aan de tand. Wethouder van Volkshuisvesting Zita Pels moest tegenover de jongeren het gemeentebeleid verantwoorden. Ook werden er kritische vragen gesteld aan Reinier Bunnik van commerciële verhuurder Greystar over uitsluiting van MBO studenten, te hoge servicekosten en waarom deze verplicht zijn. Karin Verdooren van woningcorporatie Lieven de Key kreeg onder meer vragen over de brand op Riekerhaven en hoe ze dit in de toekomst willen voorkomen.

Na een voordracht van activist en woordkunstenaar Soumaya Bazi werd in het programmaonderdeel ‘Kan het ook anders?’ het gesprek gevoerd met Igor Daamen van wooncoöperatie de Bonte Hulst, Bibiëlle Altink van actiegroep de Hofluiders en Fatimzahra Baba van woonproject New Beginnings. Zij vertelden over hun wooninitiatieven die laten zien dat er alternatieve manieren zijn om zelf het heft in eigen handen te nemen in de zoektocht naar betaalbaar en leefbaar wonen.

Twee !WOON medewerkers gaven interactieve workshops. Freddie Aldershoff gaf een spoedcursus over het oprichten van een wooncoöperatie en Hanna Smit presenteerde een heuse Huurrechten-pubquiz. Bij dit laatste onderdeel werd fanatiek gestreden om een felbegeerde prijs: een cd van Jan Modaal! Het winnende team werd verrast met een door Jan himself gesigneerde CD.

Een meer dan geslaagde avond. Zien we jou op de volgende editie?

Ook interesse in alles wat met Jongerenhuisvesting te maken heeft? Neem dan contact op met Jon Buijs; j.buijs@wooninfo.nl

Artikel delen:

!WOON