VvE mag vergroten dakopbouw weigeren

25 mei 2023

Er wordt veel gebouwd en verbouwd in Amsterdam. Tijdens een wandeling door onze mooie hoofdstad ziet u veel steigers, containers en klusbussen. Soms gaat het om een nieuwe badkamer, soms om grotere ingrepen zoals een kelderbak of het ‘optoppen’ van het gebouw. Veel Amsterdamse woningen zijn onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Dat betekent dat veel woningeigenaren niet zomaar mogen verbouwen. Vaak is toestemming nodig, zoals bij een nieuwe woonlaag of uitbouw.

Mag de VvE deze toestemming ook weigeren?

Ja, dat mag. Vorige maand oordeelde de rechtbank Amsterdam hier nog over. In deze casus ging het om het vergroten van de (reeds bestaande) dakopbouw. De dakopbouw beslaat een deel van het pand, maar de eigenaar wil de gevels gelijktrekken en daarmee zijn appartementsrecht vergroten.

De eigenaar vraagt toestemming aan de VvE, maar krijgt nul op zijn rekest. De bezwaren zijn onder andere dat het architectonische uiterlijk wijzigt en het uitzicht vanuit de tuin verandert. De eigenaar vraagt aan de rechter om het besluit te vernietigen. De rechter gaat hier niet in mee en stelt de VvE in het gelijk. De toestemming is terecht geweigerd.

Vergunning gemeente

Toestemming van de VvE is niet genoeg. Een eigenaar heeft ook een vergunning nodig van de gemeente. Één van de twee is niet genoeg: zowel de VvE als de gemeente moet akkoord gaan. Controleer via de digitale vergunningcheck van de gemeente voor welke werkzaamheden een vergunning nodig is.

Webinar verbouwen op 16 oktober

Op 16 oktober 2023 organiseert !WOON een gratis webinar over ‘verbouwen’ in de VvE. Tijdens het webinar leert u:

  • In welke gevallen een eigenaar toestemming nodig heeft van de VvE
  • Hoe de VvE de toestemming (met eventuele voorwaarden) goed vastlegt
  • Welke specifieke regels er gelden bij een uitbouw, een nieuwe kelder en een dakopbouw
  • Hoe de rechtspraak tegen een (grote) verbouwing aankijkt

Meld u aan via onze website.

Artikel delen:

!WOON