Wooncoöperatie De Warren opent 37 huurwoningen

06 mei 2023

De feestelijke opening van wooncoöperatie De Warren was in aanwezigheid van wethouder woningbouw Reinier van Dantzig. De Warren is de eerste voltooide zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam, de bewoners zijn zelf de ontwikkelaar en nu hun eigen huisbaas. Er waren speeches van de wethouder, de (oud-)bestuursleden van de wooncoöperatie en de architect Boris Zeisser. Wethouder Van Dantzig plantte samen met de kinderen van de Warren de eerste boom. Na 5,5 jaar coöperatief ontwikkelen zijn de 54 bewoners in februari 2023 ingetrokken in hun nieuwe sociale- en middeldure huurwoningen, welke zij als collectief zelf beheren. De Warren op Centrumeiland in Amsterdam heeft de afgelopen jaren de woonsector geïnspireerd.

De wooncoöperatie is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs (AAP) van 2023, de prijs voor ‘het beste gebouw van het jaar’.  De Warren laat zien dat projectontwikkeling anders kan, door burgers zelf, uitermate duurzaam en betaalbaar. De gemeente Amsterdam stimuleert dit beleid actief. Zij heeft de ambitie om in 2040 tot wel 10% van alle woningen in Amsterdam coöperatief zijn. De Warren is nu de eerste wooncoöperatie die bewijst dat er een toekomst zit in deze vorm van ontwikkelen. !WOON hielp de wooncoöperatie met name in de startfase.

Wij vroegen Clemens Mol, adviseur bij !WOON en Chandar van der Zande, oud-voorzitter van De Warren hoe het is om na zoveel jaar ontwikkelen eindelijk je intrek te kunnen doen in je zelfgebouwde huis. Bekijk de video hier: https://youtu.be/rtifNL2HcP8

Ook een wooncoöperatie starten?

Download ons gratis handboek hier. Of neem contact op met het team wooncoöperaties.

Wooncoöperatie – de regie in eigen hand

Handboek wooncoöperaties Amsterdam

Artikel delen:

!WOON