Jongeren en minima worden vergeten bij hittestress

31 juli 2023

De lentes en zomers in Nederland worden steeds warmer. Zodra de temperaturen stijgen, denken we gelijk aan ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid die het meest last ervaren van de hitte. In het Nationaal Hitteplan worden zij altijd expliciet genoemd als de groepen die meer aandacht nodig hebben bij warm weer.
Uit recent onderzoek, Wie houdt het hoofd koel , dat door meerdere GGD’s samen is uitgevoerd, blijkt dat zij niet de enige zijn die gebukt gaan onder het warme weer.

 

Het Energiecoach team van !WOON heeft deze zomer elke week een zomer bespaartip. De tips houden je koel, kosten niks en leveren mogelijk een besparing op. Elke maandag lees je een nieuwe zomer bespaar tip op onze social media.

Woonsituatie versterkt hittestress

Ook jongeren en mensen die moeite hebben met rondkomen, ervaren grote problemen bij het vinden van verkoeling in of rondom de woning. Vooral als het gaat om de hitte in de eigen woning geven zij aan twee tot drie keer vaker last te hebben van een te warme woning dan andere ondervraagden.

Onder de onderzoekers bestaat het vermoeden dat de hittestress sterk wordt verergerd door de woonsituatie van jongeren en mensen die moeite hebben met rondkomen. Zij wonen vaker in huizen die klein zijn of onvoldoende zonwering hebben. Daarnaast wonen zij meestal in wijken waar weinig verkoeling is te vinden in de vorm van groen- of watervoorzieningen. Om deze effecten van de leefomgeving beter in kaart te brengen, is er meer en uitgebreider onderzoek nodig, om gerichter aan de slag te kunnen met de problematiek.

Doe mee aan het onderzoek

De Radboud Universiteit gaat op meerdere plekken in Nederland aan de slag met dit vraagstuk en doet ook een groot overkoepelend burgeronderzoek door het hele land. De onderzoekers zijn nog op zoek naar mensen die mee willen doen. Hoe meer mensen er namelijk mee doen, hoe sterker de uitkomsten en data van het onderzoek zullen zijn.

Ervaar jij ook last van de hitte en wil jij graag bijdragen aan meer kennis en bekendheid hierover?  Meer informatie en aanmelden kan via deze link.

Te hoge binnentemperatuur – hittewoning

Artikel delen:

!WOON