Barbecueën op kosten van de VvE?

03 augustus 2023

Het klinkt als een goede manier om saamhorigheid te creëren in de Vereniging van Eigenaren (VvE): een nazomerse barbecue. Een informele samenkomst kan een positief effect hebben op de VvE en de bewoners. Maar, wie moet zo’n bijeenkomst betalen? Mogen de kosten van zo’n barbecue in de begroting en exploitatierekening staan? Betaalt de VvE?

Vooropgesteld is het natuurlijk een prima idee om op een vrolijke, informele manier met elkaar in contact te komen. U en uw buren vormen samen de VvE en hebben op die manier ook een zakelijke relatie. Aan de andere kant zijn jullie buren en is het dus prettig als er op een leuke manier contact is. Dat kan uiteindelijk ook bijdragen aan het functioneren van de VvE en de leefbaarheid in het gebouw. Toch hoort de VvE niet te betalen voor een zomerse barbecue. Hoe zit dat?

Doel van de VvE

Verreweg de meeste VvE’s hebben als doel ‘het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren’. Een barbecue en andere sociale activiteiten vallen niet onder dit doel, ook niet als de vergadering hiermee instemt. De kosten zijn niet gericht op het in stand houden of verbeteren van het gebouw, maar op het vertier van de bewoners.  De VvE mag de kosten daarom niet betalen. Besluit de vergadering dit toch? Dan is dit besluit nietig (ongeldig).

Alternatief

Natuurlijk mogen bewoners wél zelf een barbecue organiseren en betalen. Ga met de pet rond, vraag om een extra bijdrage (buiten de VvE-betaling om) en sla de kosten om onder de aanwezige bewoners. Zo kunnen jullie toch samen op een leuke, informele en hopelijk smakelijke manier in contact komen. !WOON wenst jullie alvast een gezellige maaltijd toe.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de VvE? Welke kosten en uitgaven onder de verantwoordelijkheid van de VvE vallen? En hoe jullie samen zorgen voor een goed functionerende VvE? Neem dan deel aan onze webinars. Heeft u een specifieke vraag over uw VvE? neem contact op via ons online contactformulier.

Artikel delen:

!WOON