Energielabel woning eindelijk inzichtelijk voor huurders

17 augustus 2023

Na vele jaren geduld heeft de overheid het mogelijk gemaakt dat ook huurders het volledige energielabel van hun woning kunnen downloaden. Dit is mooi nieuws, want alleen de korte aanduiding van het energielabel met de letter A of G (en alles wat daartussenin zit) zegt de meeste mensen niet zoveel. Bij de bepaling van het energielabel spelen de grootte van de woning, de aanwezige isolatie en eventuele zonnepanelen een rol, maar bijvoorbeeld ook de ligging in een complex. Het volledige document met vermelding van deze gegevens over het eigen woonadres is nu te vinden via de website MijnOverheid.

Huurders kunnen hierin zelf zien of de rapporteur de juiste gegevens heeft gebruikt. Dat is extra relevant omdat het energielabel mede de puntentelling van de woning bepaalt en daarmee de maximale huurprijs. En natuurlijk zegt het iets over de energiezuinigheid van de woning. Het rapport beschrijft dan ook, naast de huidige situatie, enkele mogelijkheden om de woning op dit gebied te verbeteren.

De bekendheid van alleen de letter van het energielabel leverde geregeld allerlei vragen van huurders op. Het is mooi dat met het vollediger rapport ook iedere huurder nu kan zien hoe de energieprestatie is bepaald.

Om in te loggen op MijnOverheid heb je een DigiD nodig. Na het inloggen klik je op ”Wonen” en vervolgens op ”Energielabel”. Voor hulp met DigiD en inloggen kan iedereen terecht bij een Informatiepunt digitale overheid in de openbare bibliotheek.

Artikel delen:

!WOON