Jan is energiecoach en helpt graag anderen met besparen

08 augustus 2023

Energie besparen is belangrijker dan ooit. Voor het milieu én natuurlijk om kosten te besparen. In Amsterdam, Zaanstad, Haarlem, Heemstede en Bloemendaal geven de energiecoaches al langer advies. De Gemeente Zandvoort biedt sinds kort huurders ook gratis energieadvies aan via !WOON. Een energiecoach komt bij u thuis. Samen kijkt u wat u al doet om energie te besparen en welke mogelijkheden er nog meer zijn om minder energie te gebruiken. Het advies is gratis en u krijgt bespaarproducten cadeau die u gelijk helpen te besparen.

In gesprek met energiecoach Jan

Alle energiecoaches van !WOON zijn vrijwilligers, zo ook Jan uit Overveen. Wat motiveert hem om dit vrijwilligerswerk te doen? Jan vertelt enthousiast: “Het is heel zinvol en ik krijg er energie van! Ik ben na mijn pensioen nog onderdeel van de samenleving, ik sta niet helemaal aan de kant. Op deze manier kan ik mijn kennis en ervaring delen met mensen die er wat minder van weten en dat geeft voldoening.”

Het is zinvol vrijwilligerswerk, als energiecoach help je mensen geld besparen!

Mensen helpen geld besparen

Jan heeft zijn eigen woning stap voor stap verduurzaamd. Na zijn pensioen zocht hij een manier om anderen te helpen, dat doet hij nu als energiecoach. Daarbij richt hij zich op wat mensen zélf kunnen doen, zonder investering, maar door anders met energie om te gaan en door bespaarproducten cadeau te doen.

“Ik kan mensen helpen die het nodig hebben. Gedrag veranderen kost niks. Ik probeer mensen bewust te maken, want dat kan veel geld schelen. Ik geef tips met behulp van een tablet.” Jan vindt vooral de speciale !WOON app op de tablet heel handig. De app laat direct zien wat een bepaalde verandering op kan leveren in euro’s. De bewoner krijgt een samenvatting van de tips toegestuurd, zodat die rustig nagelezen kunnen worden.

Minder fijn vindt Jan het wanneer hij situaties tegenkomt van mensen die de verwarming helemaal niet meer aanzetten, omdat ze de rekening niet kunnen betalen. “Dan is het buiten 10 graden en zitten mensen binnen met een jas aan, dat zou toch niet zo hoeven zijn.” Ook heeft Jan voorbeelden gezien waarbij er wel dubbelglas is geplaatst, maar de kozijnen nog tocht doorlaten. Daar heeft hij radiatorfolie gebruikt, zodat de warmte van de radiator niet ontsnapt door de buitenmuur en tegelijk ook de tocht onder de vensterbank tegen te houden. Dat bespaart niet alleen geld, het voelt ook prettiger aan in huis.

Als energiecoach help je mee met de energietransitie

Jan praat regelmatig met buren en kennissen over het belang van de energietransitie en het verminderen van de CO2-uitstoot. “Ik zit mijn tijd wel uit, maar vooral voor mijn kleinkinderen vind ik het beangstigend. Vindt u het milieu enorm belangrijk, maar weet u niet wat u kunt doen? Word energiecoach! En zijn er mensen die twijfelen om ook vrijwilliger te worden? Je kan zelf je agenda indelen en het vrijwilligerswerk doen wanneer het jou schikt, dus dat is ideaal.”

Word ook energiecoach

Voor komend najaar zoeken wij energiecoaches in Amsterdam, Haarlem, Zandvoort en Zaandam. Wanneer u zich aanmeldt als vrijwilliger, wordt u gebeld voor een telefonische kennismaking. Bij een wederzijdse klik nodigen we u uit voor de training.

Ook energiecoach Jan volgde de energiecoachtraining via !WOON. “Het is een hele handige training, vooral voor mensen die net beginnen met het onderwerp energie besparen. Tijdens de training leer je binnen korte tijd heel veel hierover.”

Laatste tip van Jan: “Wordt u energiecoach? De bijeenkomsten voor energiecoaches die georganiseerd worden zijn leuk. Er komt elke keer wel weer wat kennis bij.”

Heeft u vragen over het vrijwilligerswerk of wilt u zich gelijk aanmelden? Bel dan met 020 – 523 0190 of ga naar www.wooninfo.nl/energiecoach-worden.

Voor het bezoek van een energiecoach kunt u zich hier aanmelden.

Energie besparen in uw woning

Artikel delen:

!WOON