Zonnescherm toegestaan in de VvE?

31 augustus 2023

Met het warme weer is het een ‘hot item’: zonneschermen. Recent nam een eigenaar-bewoner uit Amsterdam Zuid contact met ons op. In haar Vereniging van Eigenaren (VvE) mogen eigenaren een zonnescherm plaatsen, maar er gelden strenge voorwaarden. Zo stelde de VvE uniformiteitseisen, zoals de maatvoering, formaat en kleur. Dit alles was geregeld in het huishoudelijk reglement. Mag dat zomaar? 

Ja, bij verreweg de meeste VvE’s geldt dat de vergadering (via het huishoudelijk reglement) regels mag bepalen over de buitenzijde van het gebouw. Het plaatsen van zonneschermen valt daar ook onder. Over dit onderwerp is met regelmaat geprocedeerd waarbij de algehele tendens is dat de VvE eisen mag stellen over de uitstraling, maatvoering en het uiterlijk van het zonnescherm.

Toestemming nodig

Iedere VvE heeft een splitsingsakte met daarin een splitsingsreglement. Dit een belangrijk document waarin de specifieke regels van de VvE staan. Voor vrijwel alle VvE’s geldt dat eigenaren toestemming nodig hebben om de buitenzijde te veranderen. Denk aan het monteren van rolluiken, schotelantennes en zonwering. Dit komt doordat de buitenzijde van het gebouw eigendom is van alle eigenaren samen. U bezit niet de gevel ter hoogte van uw woning en bepaalt daarom niet in uw eentje over wijzigingen. Veranderingen vinden alleen plaats na akkoord van de vergadering.

Huishoudelijk reglement

Een huishoudelijk reglement stelt de VvE zelf op. Hierin staan de zogenaamde leefregels. Om een vergadering over ieder zonnescherm te voorkomen, kan de VvE ervoor kiezen om regels op te nemen in het huishoudelijk reglement. Zo wordt willekeur voorkomen en is duidelijk onder welke voorwaarden een eigenaar mag overgaan tot plaatsing. Denk bijvoorbeeld aan regels over de maat, het materiaal, de uitstraling, de kleur (van het doek en de constructie) en de vorm.

Webinar: 27 september

Op 27 september organiseert !WOON een gratis webinar over het huishoudelijk reglement. Na het webinar weet u:

  • Hoe een huishoudelijk reglement wordt vastgesteld
  • Wat de status van een huishoudelijk reglement is
  • Wat er in een huishoudelijk reglement mag staan
  • Wat er niet in het huishoudelijk reglement mag staan

Meld u aan via onze website.

Artikel delen:

!WOON