Prijsplafond energie stopt – Noodfonds energie vanaf 2024

18 december 2023

Per 1 januari stopt het prijsplafond voor energiekosten. De rekeningen voor elektra, gas en warmte kunnen hierdoor stijgen. Als je de energierekening niet meer kunt betalen, zoek dan hulp bij het Buurtteam Amsterdam. Ook wanneer je bang bent om in financiële problemen te raken, zoek dan steun om dit te voorkomen. Een regeling waar je gebruik van kunt maken is de Individuele Bijzondere bijstand voor hoge energiekosten – Gemeente Amsterdam

Het prijsplafond voor gas, elektra en warmte werd ingevoerd in de tijd dat de energieprijzen extreem snel stegen door onder meer de oorlog in Oekraïne. Inmiddels zijn de prijzen weer wat gedaald en is het ook weer mogelijk een nieuw energiecontract af te sluiten tegen een prijs die onder het huidige prijsplafond ligt. Toch kan de energierekening die je moet betalen leiden tot betalingsproblemen. De Gemeente Amsterdam wil bijspringen met de Bijzondere bijstand. Het Buurtteam helpt bij de aanvraag en kan ook meekijken naar je energiecontract.

Tijdelijk Noodfonds energie

Vanaf 15 januari is het Noodfonds van de energiebedrijven weer beschikbaar via www.noodfondsenergie.nl. Het Buurtteam kan helpen om hier een aanvraag te doen, maar dat kun je ook zelf. Het is relatief eenvoudig aan te vragen. Je kunt met je Digid op deze website inloggen waar automatisch je energierekening en fiscaal inkomen worden opgehaald. Je ziet dan gelijk of je recht hebt op een vergoeding. Je kunt alleen gebruik maken van dit noodfonds als je een contract hebt met een energiebedrijf.

Als je aangesloten bent op blokverwarming kun je hier helaas geen gebruik van maken. Er is hier wel aandacht voor, omdat bij verschillende wooncomplexen sprake is van een hoog energieverbruik en daardoor hoge energierekeningen. De hoop is dat hier alsnog een regeling voor komt.

Is de Energiecoach al bij je thuis geweest? Zo nee, vraag dan hier een bezoek aan. Het advies van de Energiecoach is gratis én je kunt kiezen uit handige bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop.

Artikel delen:

!WOON