Eigenaar moet dakterras verwijderen van VvE

11 januari 2024

Voor veel Amsterdammers met een bovenwoning is het een droom: een ruim en zonovergoten terras op het dak van het pand. Het is dan ook niet verrassend dat veel panden tegenwoordig een dakterras hebben waar bewoners kunnen genieten van de buitenlucht. Toch is het niet vanzelfsprekend en soms zelfs helemaal niet toegestaan. Zo ondervond ook een eigenaar van een Amsterdams appartement afgelopen september. Het terras moet weg oordeelde de rechtbank Amsterdam.

Wat was er aan de hand? De eigenaar van het bovenste appartement had een gat gemaakt in het dak, een opbouw geplaatst en een terras aangelegd. Allemaal zonder toestemming van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Na wat discussie kwam de zaak voor de rechter en verloor de eigenaar. Hoe zit dat precies?

VvE

Veel Amsterdamse woningen maken onderdeel uit van een VvE. De VvE is een bijzondere vereniging en Amsterdam telt er zo’n 23.000. De VvE beslist over en beheert het gebouw, dat bestaat uit allerlei gemeenschappelijke delen en zaken. Doorgaans zijn het dak, de buitengevels, de fundering en de dragende muren gemeenschappelijk eigendom. Dat betekent onder andere dat alle eigenaren samen betalen voor reparaties én beslissen over het gebruik, beheer en onderhoud.

Gemeenschappelijk dak: toestemming dakterras

Het dak is bij de meeste VvE’s gemeenschappelijk. Een eigenaar mag niet zomaar zelfstandig beslissen over het gebruik of zonder akkoord een terras aanleggen. Toestemming van de VvE is hiervoor nodig. Met deze toestemming doet de VvE geen afstand van het dak, maar staat zij een tijdelijk en exclusief gebruik door een eigenaar toe.

De VvE mag toestemming ook weigeren. Of alleen onder bepaalde voorwaarden toestaan. Verleent de VvE toestemming? Dan is het verstandig om dit in heldere taal schriftelijk vast te leggen.

Casus: Rechtbank Amsterdam

In de eerder aangehaalde casus besloot de rechter dat het terras verwijderd moet worden. Bij de aanleg van het terras ontbrak de toestemming. De op een later moment gevraagde toestemming is door de VvE tot twee keer toe geweigerd. Dit illustreert het belang om dergelijke zaken vooraf goed te regelen. De eigenaar vroeg de rechter nog of hij toestemming wilde geven voor het terras, maar ook daar ging de rechter niet in mee.

‘Kortom: van toestemming van de VvE is niet gebleken. Integendeel, meerdere malen heeft de VvE expliciet kenbaar gemaakt het dakterras en de dakopbouw niet te willen (…). Dit betekent dat [verzoeker] zonder toestemming van de mede-eigenaren een gat in het gemeenschappelijk dak heeft gemaakt, een dakopbouw heeft geplaatst en een terras met hekwerk heeft gerealiseerd, waardoor hij feitelijk een exclusief gebruiksrecht voor zichzelf mogelijk heeft gemaakt. Met andere woorden: [verzoeker] heeft zich een gedeelte dat toebehoort aan alle appartementseigenaars gezamenlijk toegeëigend. Dit is niet toegestaan.’
— Rechtbank Amsterdam, september 2023, lees het volledige vonnis hier

Regels gemeente

Bij het plaatsen van een dakterras heeft de eigenaar niet alleen te maken met de VvE, maar ook met de gemeente. Voor een dakterras is een vergunning nodig. Een eigenaar heeft beide nodig: toestemming van de VvE én de vergunning van de gemeente. Één van de twee is onvoldoende.

Kijk op de website van de gemeente voor meer informatie over de vergunning.

Meer informatie?

Amsterdamse eigenaar-bewoners kunnen voor gratis informatie en advies over de VvE terecht bij !WOON. Stel uw vraag via ons online contactformulier en wij nemen contact met u op.

Dakterras en de VVE

Artikel delen:

!WOON