Spannende week: Wet betaalbare huur in Eerste Kamer

wet betaalbare huur afbeelding

17 juni 2024

Dinsdag 18 juni debatteert de Eerste Kamer over de Wet betaalbare huur en op 25 juni volgt de stemming. Voor huurders en woningzoekenden is het belangrijk dat de Eerste Kamer instemt met de wet. Samen met de VNG, BLG Wonen, AOB en diverse vakbonden roept de Woonbond de Eerste Kamerleden dan ook op dit te doen. Een  brede coalitie van jongerenorganisaties sluit zich hier met een eigen oproep en opinieartikel in de Volkskrant bij aan. Voor jongeren is extra belangrijk dat er een einde komt aan de woekerhuren. 

De Wet betaalbare huur moet een einde maken aan het vragen van excessieve huurprijzen op de huidige enorm gespannen woningmarkt. De wet zorgt ervoor dat voor meer woningen dan nu een maximale huurprijs geldt. De puntentelling gaat gelden tot een huurprijs van ca. € 1.123. Nu is dat ca. € 879. Ook is het de verhuurder voortaan echt verboden een hogere huur dan de maximale huurprijs te vragen. Gebeurt dat alsnog dan kan de gemeente ingrijpen, onder meer met (oplopende boetes).

!WOON ziet in Amsterdam dagelijks de noodzaak van deze wet: huren onder de € 1.500 komen in de particuliere huursector nauwelijks nog voor, waardoor er voor middeninkomens vrijwel geen plek meer is in de stad. En liefst de helft van de huurders die wel een woning in dit segment hebben weten te bemachtigen, wil er – zo blijkt uit recent onderzoek –  binnen twee jaar weer weg. Belangrijkste reden: de huur slokt een veel te groot deel van het inkomen op. Het is goed dat niet alleen in het lagere, maar ook in het middeldure  huursegment (tot € 1.123) weer een relatie wordt gelegd tussen de woningkwaliteit en de maximale huurprijs. Dat is niet alleen op zichzelf al rechtvaardig, maar het leidt er ook toe dat middeninkomens weer enige positie krijgen op de markt voor huurwoningen. De wet is ook van belang voor huurders met een hogere huur die kampen met onderhoudsgebreken. Zij kunnen nu alleen naar de rechter om het verhelpen daarvan af te dwingen. Met de nieuwe wet staat de veel laagdrempeliger route via de Huurcommissie ook voor hen open. Tot slot maakt de wet het mogelijk dat alle huurders hun servicekosten via de Huurcommissie kunnen laten toetsen.

De volledige brief van de gezamenlijke jongerenorganisaties is te vinden bij de Woonbond. Deze brede coalitie bestaat uit CNV Jongeren, JOB MBO, FNV Young and United, Landelijk Overleg Studentenhuurders, Landelijke Studenten Vakbond, Nationale Jeugdraad, SamenThuis2030 en Woonbond Jongeren.

De Eerste Kamer debatteert op 18 juni in twee rondes over het wetsvoorstel. De debatten zijn live te volgen. Op 25 juni volgt de stemming.

 

De Wet Betaalbare Huur: een goed idee

Artikel delen:

!WOON